Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hová tűnt el 60 ezer nyolcadikos?

Hová tűnt el 60 ezer nyolcadikos? Kovászna megye

Nem Székelyföld és autonómiájának létének vagy nem létének kellene szerepelnie Marcel Ciolacu problémalistája élén, hanem azok a fiatalok, aki tízezrével tűnnek el az iskolákból és az országból – utalt mai sajtótájékoztatóján Antal Árpád a miniszterelnök hétvégi háromszéki látogatásán elhangzott kijelentésekre.

Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgy polgármestere örvendetesnek találja, hogy Marcel Ciolacuhoz eljutott annak az RMDSZ által rendelt közvélemény-kutatásnak a híre, melynek egyik következtetése, hogy a háromszéki magyarok (egyébként sok románnal egyetemben) nem bíznak a román kormányban. Antal szerint ugyanis vélhetően ezért látogatott el Kovászna megyébe a miniszterelnök, hogy ezt a bizalmat erősítse, és nyilván nem a magyarokban.

Ciolacu kijelentéseit („Székelyföldnek soha, de soha nem lesz autonómiája! Először is, amikor volt autonómiájuk, nem mi, románok adtuk meg nekik. Mi több, nem is mi, románok vettük el tőlük!”) részben rosszindulatnak, részben butaságnak tulajdonítja a sepsiszentgyörgyi elöljáró, ezért nem is vitatkozna felettük, noha nyilván nem ért egyet velük.

Amerikai mintára

Mint elmondta, 2012–2013 óta a politikusok – amerikai mintára – tudatosan használják azt a megközelítést is, hogy (ha már Amerikában mindenki amerikai) Romániában mindenki román, azaz a „magyar nemzetiségű románok” is. Nyilván ez nem így van, hiszen Európában vagyunk, az ország őshonos kisebbsége, és román állampolgárok ugyan, de magyarok – nyomatékosította Antal Árpád.

Az elrománosítás egy eszközét látja az idézett politikai szófordulatban, illetve nemzetiségünk letagadásában, mely meglátása szerint a kommunizmus idejében működő többi módszert váltja: az anyanyelvhasználat egyre fokozódó visszaszorítását és a magyar vidékekre történő erőszakos betelepítést az etnikai arányok megváltoztatása végett.

A miniszterelnöki látogatáson elhangzott magyarellenes kijelentésekkel összefüggésben a polgármester elmondta, már csak azért is tévút ezzel kampányolni, mert „a választók az eredeti és a másolat közül mindig az eredetit választják, márpedig magyarellenességben Șoșoaca szenátor és az AUR (Románok Egyesüléséért Szövetség) az eredeti.”

Sokkal égetőbb gond

A mostani próba-képességvizsgán résztvevő nemzedék száma születéstől a nyolcadik osztály végéig drámaian megcsappant – inkább ezzel kellene foglalkoznia a miniszterelnöknek, vélekedik Antal Árpád, aki miután tüzetesebben szemügyre vette a születések számáról szóló országos statisztikákat, azt vette észre, hogy a most próbavizsgázó 14 éves nyolcadikosok száma közel 60 ezerrel kevesebb az 1990-ben jegyzett születésekhez viszonyítva. Míg 1990-ben 315 ezer gyermeket anyakönyveztek, most 163 ezren vizsgáztak, azaz gyakorlatilag egy Szentgyörgy méretű város fiatalsága tűnt el az iskolákból és/vagy az országból.

Ez pedig valóban súlyos gond, és ez kellene a miniszterelnök számára is elsőrendű legyen – jelentette ki a polgármester. Ugyanígy a 2023-ban érettségizők száma is szinte feleannyi (114 500), mint az azelőtt 18 évvel, tehát a 2005-ben születetteké (221 ezer), valószínűleg azért, mert szüleikkel együtt elvándoroltak az országból. És annak is jelentősége van, hogy hová.

„Nekem az a hipotézisem, hogy ezen gyerekek nagy része két olyan országban van, Olaszországban és Spanyolországban, ahol egyébként autonómiák működnek. Tehát valahogy az autonómiákkal rendelkező országok egyre vonzóbbak a román emberek és a román fiatalok számára, úgyhogy lehet, mégiscsak el kellene gondolkodnia a miniszterelnök úrnak azon, hogy az autonómia segítene az itt élő embernek abban, hogy maradjon itthon, ne menjenek el külföldre” – szúrt oda Ciolacunak a polgármester.

Fotó: Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. február 26., 22:01
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Megmondom, hogy hol van a 60 000 myolcadikos. Kulcsszavak:Előpatak, Árapatak, Gidófalva, Nagyborosnyó, Dálnok, stb. Az ország többi részén ugyanúgy. Megjelennek a,, szocsiálnál, nincsenek elveszve.

 • User
  Dátum: 2024. február 27., 7:49
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Na ezzel a magyarazkodassal meg van oldva a Keleti kerdes! Jol kiallnak a magyarsagert az eloljaroink! Behuzzuk a farkunk es kesz! Legyen igaza a roman vezetonek! Kozenk jon es lekop,megkoszonjuk neki! Multumim !

 • User
  Dátum: 2024. február 27., 11:11
  ÉRTÉKELÉS: 17

  A tegnap jártam egy ismerősömnel, kíváncsiságból megnéztem, hogy hány lakó él a 20 lakrészes lépcsőházban, mert a gyerekkorom óta a mi lépcsőhazunkban 65% csökkent a lakok száma. Nos, a 20 lakrészes lépcsőházban 23 lakó él, 5 lakrész üres. Akkor mi is jól apadunk…. maroknyi székely, porlik mint a szikla….

 • User
  Dátum: 2024. február 28., 20:13
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Csak azt nem értem, hogy ha igy apad a fiatalság, akkor jelenleg miért épül Kézdivásárhelyen 1 bölcsöde, 2 óvoda és „szépül” az Apor Peter iskola kb.3000000 euro értékekben fejenként pályázati pénzből, amit ugyebár államadosságként majd az unokák ha lesznek visszapengetik. Ezért megy el sok fiatal mert nem szeretné a nyakát megkötni ilyen hitelekkel.

  • User
   Dátum: 2024. február 29., 11:57
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Kezdi azert epul ovoda napkozi meg bolcsode mert ugy lassak a fejesek hogy hamarosan vilag varos leszunk, tombol a gazdasag, tobb 1000 szamra vannak uj munkahelyek , duborog a gazdasag ugy hogy erdemes egy harmas epulet egysegbol felhuzott bolcsodet felepitteni egy zsiraffal az ajtoban elvegre Kezdin lassan a zsiraf meg a kobor kutyak maradnak mert a fiatalsag elmegy nyugatra a tombolo gazdasag miatt es igy a bolcsodeben lehet majd telepitteni kobor kutyakat no meg zsiraf fiokakat !