Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszéken adnak ízelítőt a Kárpát-medence tájegységeinek folklórjából

Háromszéken adnak ízelítőt a Kárpát-medence tájegységeinek folklórjából Kovászna megye

Egyetlen szakmai fórumként öleli át az erdélyi magyar táncművészeti platformot a vándorfesztivál, amelynek idén Sepsiszentgyörgy ad otthont. Az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóján a különleges fellépések azonban nem csak a szakmai értékelő bizottságnak, hanem a helyi közönségnek is szólnak: a Háromszéken találkozó hat alakulat ugyanis változatos folklór előadásokkal hívja utazásra a nézőket, de gyerekműsor és néptánckomédia is szerepel a repertoárban.

Hirdetés
Hirdetés

Május 28-31. között, keddtől egészen péntekig tart a fesztivál, amelyet villámcsődülettel nyitnak meg, előadásokkal és szakmai programokkal színesítenek, majd gálaműsorral zárnak. Az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóján (EHTET) hozzávetőlegesen 120 táncos, a meghívottakkal és házigazdákkal együtt 210 résztvevő fog megjelenni. A házigazda pedig nem más, mint a Háromszék Táncegyüttes.

Folklór a főszerepben

Az esemény megszervezésével először 2000-ben próbálkoztak, akkor még négy hivatásos együttes létezett, 2004-től azonban állandósult a fesztivál, amely „egyediségéből adódóan különleges színfolttá vált a magyar hivatásos táncművészek palettáján.”

Izgalmas gyerekműsorral készül a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Fotó: Kátai Jocó

Az idei kiadáson Virág Endre szerint a folklór előadások dominálnak, ebből összesen négy lesz, továbbá egy gyermekeknek szóló és egy színházi jellegű ifjúsági műsorszámot is színpadra visz a hat alakulat: a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes, az Udvarhely Néptáncműhely, a Bekecs Táncszínház és az idei házigazda, a Háromszék Táncegyüttes.

Az imént említett hat előadás részleteit a korábbiakban ismertettük, de ezzel még nem teljes a lista: a keddi villámcsődület, a fellépések közötti kiegészítő programpontok és a pénteki gála is izgalmasnak bizonyul. Ivácson László művészeti vezető szerint a helyieknek érdemes lesz kilátogatni kedden délután 17 órakor a város központjába, a kőszínpad környékére, ahol a hivatásos együttesek közösen fognak megmutatkozni.

Az off-programokról beszámoló Sipos Noémi aligazgató kiemelte, hogy három szakmai előadásra számíthatnak a táncosok, – Kutszegi Csaba és Farkas Tamás koreográfusokkal, valamint Kozma Orsolya edzővel és táplálkozási szakértővel – továbbá három szórakoztató, zártkörű programra, köztük táncházas kvíz vetélkedőre.

A legtávolabbról érkező alakulat a Nagyvárad Táncegyüttes. Fotó: Kátai Jocó

Mindenből egy kicsi

„A gála rég nem volt ilyen színes, igazi csemege, mert a Kárpát-medence majdnem összes régiója reprezentálva lesz” – fogalmazott Ivácson László, hozzátéve, hogy látható lesz majd koreográfia Bukovinából, a székelyföldi Siklódról, a mezőségi Palatkáról, továbbá lesz szeghalmi és szlovák tánc is. Hozzátette: több fiatal koreográfus érkezik az együttesekkel, ezzel még inkább lendületes műsort eredményezve.

2016 óta ez az első alkalom, hogy ismét a háromszékiek fogadják vendégül a többi együttest. „Annak idején az az igény szülte, hogy a társulatok tagjai, de főként a vezetői azontúl, hogy az esemény keretében betekintést kapjanak a többiek munkájába, szakmai megbeszéléseken, vitákon találkozhassanak mindannyian” – magyarázta Virág Endre. Így tehát a négy nap alatt a társulatok bemutathatják művészeti tevékenységüket, amelyeket a gondosan összeválogatott szakmai bizottság véleményez, de értékes időt tölthetnek a régen látott ismerősökkel is.

Neves szakmai bizottság értékel

A 18. alkalommal megtartott vándorfesztiválon az előadásokat szakmai bizottság fogja értékelni, rangsorolás nélkül. A hattagú testületet koreográfus, táncművész, színházi rendező, tánckritikus, zeneszerző és dramaturg fogja alkotni, sorrendben: Farkas Tamás, Horváth Zsófia, Kovács Levente, Kutszegi Csaba, Szalay Zoltán és Prezsmer Boglárka. Közülük többen az anyaországból érkeznek Sepsiszentgyörgyre, szakmai tudásuk pedig nem csak egyetlen ágazatra korlátozódik.

Kallós Zoltánra emlékezik az Udvarhely Néptáncműhely. Fotó: Kátai Jocó

Az esemény ideje alatt az EHTET oldalán blogfelület fog működni, így bárki követheti a történések írott verzióját, a házigazdák szerint azonban érdemes kilátogatni az előadásokra, mert a távolról érkező együtteseket csak ritkán látni Háromszéken, együtt pedig alig-alig.

Jegyek kaphatóak a városi jegyirodában mindegyik előadásra, de már csak korlátozott számban, így résen kell lenniük az érdeklődőknek.

Fotó: Kátai Jocó

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük