Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gomba-kálvária Kézdin

Gomba-kálvária Kézdin Kovászna megye

Azzal a panasszal keresték meg lapunkat a gombaárusok, hogy a kézdivásárhelyi piacról már hetek óta ki vannak tiltva, lévén, hogy a termelési engedély vagy beszerzési papír mellett kellene egy gombaszakértő jóváhagyása is arról, hogy a gomba fogyasztható, vagyis nem mérgező – de ilyen szakember nincs a piacon.
Terepszemlénkkor a nagy esőben két gombaárus romacsalád is menedéket keresett a piacon, de gombát nem árulhattak, mert nem tettek eleget az előírásoknak.
– Évtizedek óta áruljuk itt a gombát. Ezeket a torjai erdőből szedtük, olyan 30 kilónyit, egész nap gyűjtötte a család. Eddig a piacon lehetett árulni, most már nem engedik, így a piacon kívül keresünk rá vevőt. Medve-, róka-, keserű- és galambgombát kínálunk eladásra, mindeniknek 25 lej kilója. Soha senki nem panaszkodott a gombákra, ám ha kell szakértő, akkor fizetünk neki, csak jöjjön valaki, aki igazolja, hogy ehető, és végre árulhassunk – fakadt ki a torjai Jordán Magdolna.
Fejér Csaba, a piac adminisztrálásában résztvevő köztisztviselő elmondta: mivel nem szeretnének bajt, ne adj’ Isten valaki megmérgeződjön a gomba miatt, két hete úgy döntöttek, csak akkor engedélyezik a gombák árusítását a piac területén, ha a kereskedő rendelkezik olyan bizonylattal, amivel igazolni tudja, honnan származik a gomba, de emellett egy gombaszakértő jóváhagyása is kell arról, hogy a gombák ehetőek. Így ha az árus naponta jön, akkor naponta kell átnézetnie a portékáját.
Mivel ilyen szakembere a kézdivásárhelyi piacot működtető Gosp-Com Kft-nek nincs, Sepsiszentgyörgyön érdeklődtünk, ott miként oldják meg ezt a kérdést. Bedő Tünde, a megyeközponti piac adminisztrátora tudatta: náluk is kizárólag azok a személyek árulhatnak gombát, akik papíron igazolni tudják annak származását, azonban a László Kálmán Gom­bász­egyesület segítségével biztosítani tudják azt a szakembert, aki naponta (szombat és hétfő kivételével) 9-11 között átnézi a gombákat, hogy alkalmasak-e a fogyasztásra. Zsigmond Győző, a László Kálmán Gombászegyesület elnöke lapunknak elmondta: az általuk beterjesztetett és érvényben levő 2006/30-as, a gombakereskedelmet szabályozó törvény többek között kimondja, hogy az árusok kötelesek bizonylatot szerezniük arról, hogy honnan származik a gomba, és hogy az ehető-e.
Zsigmond szerint Kézdivásárhelyen a piac gondnokságának kellene ilyen szakembert biztosítania. Ők az egyesület részéről átmeneti jelleggel megoldhatják, vagyis javasolhatnak szakembert, aki rendelkezik gombaszakértő bizonylattal, de ez hosszú távon nem fenntartható, mert a céhes városban két személynek van ilyen képesítése, de ők nem mindig tartózkodnak a városban, ezért azt javasolja, hogy a Gosp-Com alkalmazottai közül küldjenek el valakiket az egyesület gombaszakértő kurzusára, ahol megszerezhetik a bizonylatot.
Az egyesület megbízásából Marthy Ödön ki is látogatott a piacra, és bár ő maga nem rendelkezik gombaszakértői diplomával, de jó ismerője a gombáknak, Jordánék gyűjtéséről megállapította, hogy azok fogyaszthatók. Aggódva tette hozzá: ha a kézdivásárhelyi piacról kitiltják a gombaárusokat, azzal bevétel szempontjából a Gosp-Com csak magának tesz rosszat, valamint a lakosság sem jut friss, vadon termett gombához.
Zonda Balázs, a Gosp-Com igazgatója lapunknak elmondta: a továbbiakban tervezik, hogy ideiglenesen gombaszakértőkkel nézetik át a gombát, de hosszú távon a piac alkalmazottaival végeztetik el a tanfolyamot. Azonban leszögezte: továbbra se lehet úgy árusítani gombát, hogy annak származásáról ne tudjon elszámolni a kereskedő, mert nem lenne tisztességes azon termelőkkel szemben, mint pl. a zöldségárusokkal, akik termelési bizonylattal érkeznek. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. július 2., 10:16
  ÉRTÉKELÉS: 6

  szakértőkkel kellene megnézetni,hogy az arogáns gosp-com vezetők,hogy kerültek olyan magas pozicióba.ezek mindenkivel azt csinálnak amit akarnak,nem csak a gombaárusokkal.poltikai alapon alkalmazott udmrs seggnyalók.

 • User
  Dátum: 2018. július 2., 13:15
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Únyos tagok vagyunk vagy nem?Ismeretlen eredetű élelmiszer NE legyen a piacon,bárki árulja ,kivétel nincs!Akkor húst is árulhatna a gazda meg tejtermékeket…Volt olyan eset ,hogy a medvegombába bekerült egy kis sátán tinoru,vagy a szegfűgombába egy kis susulyka,csipekébe galóca…Egyszer történjen meg a baj,egy családot is kiirthat…A szabály legyen szabály mindenki számára.

 • User
  Dátum: 2018. július 2., 13:47
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A szegfű közé nem kerül be gyilkos galóca, nem azzal van a baj. A baj ott kezdődik, amikor valaki kereskedelmi célból szedi a gombát más eredjében, engedély nélkül. Hangsúlyozom, más saját célra szedni egy kosányi gombát, és más mázsaszámra árulni út szélén, piacon. Nem értem, a (gazdasági) rendőrök ezt hogy nem veszik észre! A piacon pedig igenis legyen papírja az árusnak, hogy honnan van a gombája (nehogy már kauflandos csiperkét keverjen a mezei közé), s más gombájából senki ne csináljon pénzt. Még a cigány se, mert a törvény mindenkire egyformán vonatkozik.