Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fontos változás történt a választói névjegyzékbe történő felvételnél

Fontos változás történt a választói névjegyzékbe történő felvételnél Kovászna megye

Az európai parlamenti és önkormányzati választásokat megelőző időszak eseménynaptára volt Ráduly István háromszéki prefektus havi sajtótájékoztatójának egyik kiemelt témája, tekintettel arra, hogy azt nemrég hagyta jóvá a kormány. Ugyanakkor a román útlevél napjához kapcsolódóan ez útiokmánnyal kapcsolatos hasznos infókat is megtudhattunk.

Hirdetés
Hirdetés

A választási időszak március 12-én kezdődött és a választások végleges eredményének hivatalos kiközléséig tart, míg a választási kampány egy hónappal a június 9-i választások előtt, azaz május 10-én kezdődik, és egy nappal a választások előtt ér véget – mondta a prefektus. Egy fontos változásra is felhívta a szavazni szándékozók figyelmét: azok az állampolgárok, akik a választások időpontját megelőzően több mint 60 nappal abban a választókerületben laknak, amelyben a választásokat tartják, legkésőbb 45 nappal szavazás előtt, azaz 2024. április 25-ig benyújthatják a polgármesteri hivatalban a választási névjegyzékbe való bejegyzési kérelmüket. (Korábban ez az időszak hat hónap volt.)

Ugyanakkor a március 19-ére időzített „román útlevél napja” alkalmából Ráduly István elismeréssel szólt a kormányhivatal alárendeltségében és Alina-Dana Ioniță rendőr főbiztos irányításával működő útlevélosztály tevékenységéről, mivel az „szervezett, operatív és hatékony”. Jelenleg három nap alatt országszerte bárki megkaphatja új elektronikus útlevelét – mondta a kormánybiztos.

Ezzel összefüggésben azt is bejelentette a prefektus, hogy a Kommunikációs és Informatikai Főigazgatóság (DGP) szakembereinek támogatásával az Országos Útlevélosztály március 19-től új SMS-értesítési szolgáltatást vezetett be: a rendszer értesítést küld azoknak az állampolgároknak, akiknek a következő hat hónapban lejár az útlevele. Ez különösen akkor hasznos információ, ha az ember olyan országokba utazik, ahol a bebocsátás feltétele egy még legalább fél évig érvényes útlevél. Ilyen országok az Egyesült Arab Emírségek, Izrael, a Maldív-szigetek, a Thaiföldi Királyság, stb.

A romániai elektronikus útlevél a 15. helyen áll a nemzetközi mobilitási rangsorban, mivel többszörös biztonsági jellemzőinek köszönhetően nehéz másolni és hamisítani, biztosítja a személyes adatok védelmét és biztonságát – tájékoztatott a prefektus.
Ráduly István bejelentette, hogy április 11-én audienciát tart a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalban. Jelentkezni a 0267-315444-es telefonszámon lehet.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük