Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fontos a szakmai képzés

Fontos a szakmai képzés Kovászna megye

A mesterségekről szólt a múlt hét a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumban. Az alma mater és a környező falvak nyolcadikosai ismerhették meg azokat a szakosztályokat, amelyek az iskolában működnek. Habár egyre nagyobb hiányban szenvedünk szakemberek terén, a szülők még mindig az elméleti oktatást részesítik előnyben.

Hirdetés
Hirdetés

Zágonból, Papolcról, Székelytamásfalváról érkeztek nyolcadikosok a kovásznai líceumba, hogy betekintést nyerjenek a turisztikai, faipari képzésekbe. „A mi diákállományunk nagyon függ a környező falvaktól, ezért mutattuk be nekik, valamint a mi hetedikes, nyolcadikos diákjainknak az iskolát. Nem akarjuk az elméleti osztályoktól elcsalogatni a gyermekeket, de fontos, hogy legalább megismerkedjenek azokkal a szakmákkal, amiket nálunk tanulhatnak” – mondta el Csomós Gábor, a technikai katedra vezetője.

A szaklíceumi osztályokban lehetőség van turisztikát tanulni, emellett a fafeldolgozást elsajátítani asztalos- és ács tanoncként. „A megyében az egyik legjobban felszerelt asztalosműhely a miénk, fafeldolgozó osztály rajtunk kívül csak a Puskás Tivadar-iskolában van Sepsiszentgyörgyön. A diákok kilenc hetet cégnél is gyakorlatoznak, a turisztikai osztályoknak saját konyhájuk, vendéglőjük van, ahol elsajátíthatják a szakma csínját-bínját” – tette hozzá.

Gocz Béla, a faipari szakosztály vezetője bemutatta a látogatóknak a diákok által készített munkákat, valamint a műhelyben folytatható tevékenységeket. A tanítványai több bútorral is ellátták már az iskolát, többek között ők készítették a kémia labor teljes felszerelését, a büfé bárpultját, az étterem recepciós pultját, de ágyak, elválasztó falak is kezügyességüket dicsérik.

„A fő cél, hogy a bemutatókon keresztül megnyerjük a diákokat, és úgy tűnik, van érdeklődés részükről. A szemléltetett bútordarabokkal érzékeltetni szerettem volna, mennyire változatos ez a szakma. Az otthonunk 80%-át is fából készült elemek alkotják, amelyeknek elkészítését mind-mind megtanulhatják nálunk a gyerekek. A diákok a Coni-Transnál gyakorlatozhatnak nagyon jó körülmények között, ahol még pénzbeli honoráriumot is kapnak” – mondta el a szakosztályvezető.

A sztereotípiákkal ellentétben, a lányok is nagyon ügyes asztalosok, a legjobb széket például lány készítette. Lehetőségük nyílt tükörtartós, piperecuccoknak szánt fadobozt is összerakni, amelyet meg is tarthattak.

Becsek Éva igazgató elsősorban azért tartja fontosnak az ilyen megmozdulásokat, mert ezek által a gyerekek tájékozottan választhatnak osztályt. „Az elmúlt években a szülők előszeretettel íratták reál vagy humán osztályokba a gyerekeiket, de ez hosszú távon nem jövedelmező. Ma egy szakember nagyon fontos a társadalom számára. Azt mondom mindig a diákoknak is, ha szaklíceumot végeznek, utána még érettségizhetnek, iratkozhatnak egyetemre is, de van egy szakma a kezükben, ami bármikor jól jöhet” – fejtette ki az igazgató. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. március 9., 8:20
    ÉRTÉKELÉS: 5

    A szakmai kepzes nagyon fontos. De nagyon fontos, hogy a fiatal megszerese a szakmat, mert ha csak kenyszerbol csinalja, akkor a jovoben felhagy a mestersegel. Latom hogy egy jol felszerelt muhely van, van por elszivo rendszer is. Talan erdemes lenne szponzorokat keresni es a muhelyt delutan is mukodtetni mester felugyelet melett, hogy a szakma felol erdeklodo diakok jobban elsajatitsak a gepek hasznalatat. Idonkent megengedni, hogy a sajat anyagjukbol keszitett butorzatot megtarthasak, hogy legyen valami, amit ok a sajat kezukkel es tudasukkal nap mint nap otthon hasznalnak es tudjak mutogatni az ismeros korukben, hogy mire kepesek. Sok sikert kivanok Csomos Gabor mernok urnak, egy nehai diakja.