Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Esetenként olcsóbb lenne újat építeni, mint a meglévőt felújítani

Esetenként olcsóbb lenne újat építeni, mint a meglévőt felújítani Kovászna megye

Választási kampányhoz dukáló ígéretet tett Antal Árpád: a bölcsődétől az egyetemig 2030-ig hét új építésű tanintézménnyel bővül a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által fenntartott tanügyi rendszer, és minden meglévő iskolát és óvodát felújítanak.

Hirdetés
Hirdetés

A bölcsődék a csendőrlaktanya mellett, a Borvíz utcában (itt óvoda is lesz), illetve az Új-negyedben épülnek (utóbbi az unitárius egyházzal közös projekt), a Mikes Kelemen Líceum udvarán épül egy új szárny az elemi tagozatnak, illetve a volt tyúkfarm területén a duális kampusz, a Sepsi Arénával szemben pedig a Sapientia kampusza. Ezek a befektetések a munkálatok különböző szakaszában vannak, van, ahol még csak a finanszírozási szerződés van meg, mások esetében már folyik az építkezés – közölte egy csütörtöki sajtóeseményen Sepsiszentgyörgy polgármestere. 

Bölcsődei helyekkel az országos helyzethez viszonyítva most is jól áll Sepsiszentgyörgy, de 2030-ban minden gyermeknek jut majd hely (persze ha a szülők is úgy akarják), legalábbis a mai demográfiai előrejelzések szerint.

Jelenleg és az évek során is még több másik tanintézmény is átesik a felújításon, átmenetileg gondot is jelenthet majd, hogy a munkálatok idejére hova helyezik el az osztályokat a felújítandó épületekből, tudtuk meg. A város 2013-2024 között 386 millió lejt fordított az iskolák felújítására, berendezésére, külső forrásokat is bevonva, de 150 milliós önrésze is eléggé megterhelte a költségvetést, mondta a polgármester.

Az különösen nyomasztó az oktatási hálózatot fenntartó önkormányzatnak, hogy a legújabb törvények a felújítandó épületek olyan szintű – rendkívül költséges – megerősítését kérik, hogy olcsóbb lenne egy teljesen új épületet felhúzni.

Az viszont örvendetes, egy nyertes PNRR-s (az Országos Helyreállítási Alapnál megnyert) pályázatnak köszönhetően az összes sepsiszentgyörgyi tanintézményben kicserélik a bútorzatot, és digitalizálnak. Most zajlik a közbeszerzés, aminek az kis „üröm” adja meg az ízét, hogy a bútorokra, az okostáblákra, az informatikai rendszerekre és minden másra is külön-külön kell azt kiírni. De a végeredmény szuper lesz – lelkendezett Antal Árpád.

Fotó: Planshow

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. június 10., 7:14
    ÉRTÉKELÉS: 1

    A galambszart is eltörlik, ha hasznosnak bizonyul. Beruházás galamb trágtázásból: Jótékony és hetékony! … Na, még a galambok. Régente nagyra becsültem a posta galambokat, még azt a néhány vadgalambot is. De most, ez az új szapora nemzedék kultúrálisan alázza meg a városlakókat, az embereket! Pártolja az esztelensége, mindenki aki a veszélyt se érzi?!