Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tovább okosodik a sepsiszentgyörgyi közszállítási rendszer

Tovább okosodik a sepsiszentgyörgyi közszállítási rendszer Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat által 2017-ben elfogadott mobilitási tervben meghatározott célokból még nincs minden teljesítve, de már nagyon sok előrehaladás van a környezetkímélő, civilizált, elérhető közszállítás kiépítése felé vezető úton – ezeket összesítette Sepsiszentgyörgy polgármestere és alpolgármestere, valamint a Multitrans közszállítási vállalat igazgatója a cég épülő telephelyén, az ipari parkban megtartott sajtótájékoztatón.

Hirdetés
Hirdetés

Ami már a lakosok számára is észlelhető eredmény, az a 12 elektromos busz, amit már beszerzett a város és amelyek jól bizonyítottak, mert az elmúlt télen fagyos időben sem volt gond velük. Jó kategóriájú lengyel buszokról van szó, szögezte le a polgármester, az autópark tehát rendben van. A szállítási rendszerhez tartozik majd két terminál, egy a Petrom benzinkút mellett, egy pedig a Gólya utcában, a távolsági autóbuszállomást pedig azért vásárolta meg a város, hogy ott építsen ki egy új közlekedési központot.

A Sepsi Metropolisz Övezet Egyesület elnöke Tóth-Birtan Csaba alpolgármester lesz (jobbról). Fotó: Tuchiluș Alex

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester arról is beszámolt, 36 fedett és digitális információs táblával ellátott buszmegálló is megépül a városban, 24 további csak „okos” (infotáblás) lesz, de nem fedett, mert a környezet nem teszi lehetővé.

Ezek kiépítésénél akadályozó tényező, hogy a villamossági vállalattól engedélyeket kell igényelni ahhoz, hogy beköthessék a táblákat a hálózatba, de az is lassítja a munkálatokat, hogy az önkormányzatnak a korábbitól eltérő – a polgármester szerint fölösleges, értelmetlen – feltételnek kell megfelelnie: már nem elég a közvagyonleltárral igazolni a buszmegálló területének tulajdonjogát, hanem telekkönyvvel kell bizonyítani azt. Ehhez pedig helyenként szükséges a topográfiai felmérések, területnegosztások elkészíttetése.

A technikai feltételek biztosításán túl a városnak célja új nyomvonalak kiépítése is, mert egy modern városban öt perc sétával mindenkinek el kell érnie egy buszmegállót, így vélhetően többen is igénybe veszik a tömegközlekedést, különösen ha a buszok is pontosan érkeznek, vélekedett Antal Árpád.

Tittesz Zoltán, a Multitrans igazgatója: a városnak legalább 80 százalékban kizöldül a tömegközlekedése. Fotó: Tuchiluș Alex

A mobilitási terv része lesz egy külön forgalomirányítási rendszer is, mely 16 ponton működik majd a városban, vázolta Tóth-Birtan Csaba. Ezek a buszokat előnyben részesítik, azaz minden autót elengednek majd a buszok előtt, hogy azok haladását megkönnyítsék.

Az elmondottakat Tittesz Zoltán, a Multitrans Rt. igazgatója azzal egészítette ki, hogy a városban négy töltő lesz felszerelve, mégpedig azért ilyenek, mert ezek kímélik a buszok akkumulátorait, ellentétben a nagy teljesítményű gyorstöltőkkel. A buszok jelenleg télen 100 kilométert tudnak megtenni egy töltéssel, de a nyári szezonban, mikor a fűtés nem fogyaszt energiát, akár 250 kilométert is megtesz egy elektromos busz. Nem kell félniük tehát attól, hogy nem tudják megoldani a közszállítást.

Most, hogy még nincs is beüzemelve minden busz, mert egyelőre csak három töltő működik az ideiglenes telephelyen, a városi közlekedés 40 %-a zöld, de ha megjönnek az új buszok, akkor 80 %-ban lesz az, tudtuk meg.

Az új telephelyen a depó 20 buszt tud befogadni, tölteni. Fotó: Tuchiluș Alex

Jegyeket online, bankkártyás vagy telefonos applikációs fizetéssel, de a 15 automatából is be lehet szerezni őket.

Jelentős lépés, hogy június 7-én a bíróság elé kerül a Sepsi Metropolisz Övezet Egyesület alapító okirata. Ez az egyesület pályázott meg újabb 12 elektromos buszt, amelyek a sepsiszéki falvak és a megyeszékhely között teremtenek összeköttetést, ugyanakkor be is épülnek a városi közszállítási rendszerbe. A fejlesztési társulás elnöke Tóth-Birtan Csaba alpolgármester lesz, alelnöke Máthé Árpád árkosi és Fodor Imre illyefalvi polgármester, elnökségi tagok pedig a bükszádi, málnási, mikóújfalusi és kőröspataki elöljárók lesznek, közölte Antal Árpád.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. június 8., 12:35
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Tudott dolog hogy a városban az összes buszjegyautomata elnyeli a pénzt és nem tudod többé visszaszerezni a lét. A buszon dupla áron lehet jegyet váltani nemrég az árakon is drágítottak. Most hogy olcsóbb lett a buszok üzemeltetése a jegyeken akkor miért nem látszódik?

 • User
  Dátum: 2024. június 8., 12:42
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Az online jegyvásárlás meg olyan hogyha megveszed a jegyet és lekésed az adott járatot a következőre már a jegy nem érvényes igy odavesz

 • User
  Dátum: 2024. június 8., 12:33
  ÉRTÉKELÉS: -11

  Lejárt már rég az a világ hogy az embereknek buszozniuk kelljen. Most is csak a legalja nincstelen csöcselék réteg utazik vele. Alig volt most is levegő a buszon légkondit be se kapcsolják

  • User
   Dátum: 2024. június 10., 8:51
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Te, aki nem tartozol a buszozó nincstelen legalja csőcselékhez, mi a fenéért nem jársz egy légkondicionált fullextrás Rolls-Royce-szal? Egy tipp: ha kénytelen vagy a buszozó nincstelen legalja csőcselékkel együtt buszozni, vigyél magaddal egy oxigénpalackot, hogy véletlenül nehogy megnyuvadj a nagy melegbe’!

 • User
  Dátum: 2024. június 8., 12:34
  ÉRTÉKELÉS: -8

  Manapság aki nem tudott venni legalább egy rozsdás lepukkant verdát az csak a legszegényebb koldus. Mindenki másnak van kocsija amivel akkor utazik amikor akar és oda ahova akar