Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Erdővidéki kislány bizonyult a legjobbnak az ifjúsági vadászkürtös versenyen

Erdővidéki kislány bizonyult a legjobbnak az ifjúsági vadászkürtös versenyen Kovászna megye

Sikeresen bemutatkoztak a sepsiszentgyörgyi Székely Vadászkürt Egyesület tagjai az idén harmincadik alkalommal megrendezett Fegyver, Horgászat, Vadászat kiállíátásán Budapesten. A székelyföldi csapat nem csak a találkozás élményével, hanem valódi díjjal tért  haza, az együttes legfiatalabb lánytagja ugyanis első helyezést ért el az ifjúsági vadászkürtös szóló versenyen.

Hirdetés
Hirdetés

Egyedülálló élményben volt része a sepsiszentgyörgyi vadászkürtös közösségnek február második hétvégéjén, amikor a csapat lehetőséget kapott bemutatkozni a nagyközönség előtt a 30.  Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) kiállíátásán. A rangos rendezvényen a magyarországi vadászkörtös kultúrát képviselő együttesek is megismerhették a székelyföldieket, akik két szignált is elfújtak a színpadon. Előbb a Tápai Balázs által szerzett csapatinduló, a „Székely Kommandó”, majd az „Auf, auf zum fröhlichen Jagen” hangzott el, de közös produkcióban vettek részt a kétszeres európai bajnok Vadászkamara Kürtegyüttessel és a többi csapattal is.

Még ennél is jobban fokozta a hangulatot a FeHoVa keretein belül megrendezett ifjúsági vadászkürtös szóló verseny, ahol Szilágyi Bartha Boglárka kiváló szereplésével nyerte el az első díjat. A 12 éves fiatal kürtös kérdésünkre elmondta, hogy két éve ismerkedett meg a hangszerrel és sok felkészülés kellett hozzá, hogy a csapattal büszkén képviseljék Székelyföldet. „A meghívásunkat követően két hónap kemény munka várt ránk. Először nem is gondoltam, hogy versenyezni fogok, végül a csapattársaim és apukám unszolására beadtam a derekam” – nyilatkozott Boglárka, akinek a két előre meghatározott szignál betanulása könnyűnek bizonyult, a lámpaláz pedig rögtön elmúlt, amikor elkezdett fújni. Elmondta, hogy rendkívül közel áll a szívéhez a vadászat, a csapat, amelyben édesapjával együtt zenélnek. „Jól esett, hogy a díjátadón nekem fújták a Tiszteletfánfárt, és megkaptam életem első kupáját” – emlékezett vissza a hétvégi sikerekre, a reményen felüli teljesítményre, hiszen abban a kategóriában, amelyben Boglárka is szerepelt, a zsűrinek nem kellett hezitálnia: a sepsiszentgyörgyi tehetség pontszámával toronymagasan megelőzte a társait.

A székelyföldi csipet-csapat. Fotó: Székely Vadászkürt Egyesület

Az együttes minden tagja a Művészeti Népiskolában finomítja technikáit Veres István zenepedagógus szárnyai alatt, aki egyben tagja is a csapatnak. „Mindenki autodidakta módon kezte el tanulni a vadászkürtöt, a sors viszont úgy hozta, hogy megismertük Istvánt, aki szintén érdeklődött a hangszer iránt. Így egyben tanárunk és csapattagunk is lett, ő csiszolja és finomhangolja a zenei hangzását a produkcióinknak” – fogalmazott Tankó Attila, a Székely Vadászkürt Egyesület elnöke és az együttes vezetője megkeresésünkkor.

További hozadéka a rangos eseménynek a Kárpát-medencei Kürtösök Klubjának létrejötte. „A Magyar Vadászkürt Egylet az együtteseknek szól, a klub az egyéneket célozza meg. Bárki, aki vadászkürtöt ragad a kezébe, ennek a tagja lehet” – avatott be a részletekbe az elnök. Mint mondta, a lényeg a szórványokban élő magyar kürtösök bevonzása, valamint az, hogy ápolja, őrizze és terjessze a vadászati kultúrát, valamint hagyományokat, főképpen a vadászkürtöt.

Tankó Attila kérdésünkre elmondta, hogy idén is igyekeznek egyre több rendezvényre eljutni, illetve szervezn is. Legközelebb a Vadászbálra várják az érdeklődőket a zabolai Mikes-kastélyba március 22-én, illetve harmadik alkalommal szervezik meg a Székelyföldi Vadászkürtös Tanfolyamot és Találkozót is május 17. és 20. között. „Ez egyben tanulási lehetőség is az újabb érdeklődők számára, illetve fejlődhetnek azok is, akik már régebb óta ismerik a hangszert, hiszen a magyarországi Vadászkamara Kürtegyüttes tagjai fognak oktatni” – harangozta be az elnök, hozzátéve, hogy a magas színvonalú oktatás mellett baráti összejövetel is lesz, ugyanis mindenképpen szeretnék rendszeresíeni a magyarországi, szerbiai, szlovákiai és erdélyi  vadászkürtös közösségek találkozóit.

Fotó: Székely Vadászkürt Egyesület

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások