Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Másfélszáznyi téma egyetlen kötetben

Másfélszáznyi téma egyetlen kötetben Kultúra

Február 15-én, csütörtökön 18 órakor a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ szervezésében mutatják be Borcsa János Az idő kihívásai című, a Kriterion Könyvkiadónál megjelent kötetét. Az esemény a február 18-én esedékes magyar széppróza napjára való ráhangolódást is szolgálja.

Hirdetés
Hirdetés

Az irodalomkritikus és -történész dr. Borcsa János ezúttal irodalmi igénnyel készült publicisztikai írásaiból és kisesszéiből állított össze egy kötetnyit, így tehát az Örökségem címmel 2018-ban ugyancsak a Kriterion Könyviadó által megjelentetett kötet folytatásának tekinthető a szerző jelen munkája.

Egy meditációra hajló s a moralitást szem előtt tartó szerző reflektál az élet és a létezés mindenkori kérdéseire – amint a címben megfogalmazódott –: az idő kihívásaira. Nyilvánvalóvá teszi, hogy fontosak számára a „hajszálgyökerek”, a felmenői által hordozott erkölcsi értékek, s iránymutatóak bölcsőhelyének, a felső-háromszéki kistérségnek a példaértékű személyiségei, illetve az innen elszármazott s a magyar kultúrát gazdagító tegnapi és mai művészek s tudós értelmiségiek, nemkülönben a magyar irodalom azon alkotói, akik az egyetemesség igényével közelítik sajátos léthelyzetünket.

Amikor őket idézi személyes hangú portrék, kisesszék keretében, tulajdonképpen a példa erejével kíván hatni olvasóira. Nem egy esetben nyílt véleményt mond az irodalmi élet alakulásáról is, nem hallgatva el az általa észlelt anomáliákat. Az élet és a közgondolkodás visszásságaitól sem riad vissza a szerző, s ilyen esetekben az irónia és gúny eszközét választja. Borcsa írásai olvasmányosak, mondhatni olvasóbarát módon tárgyalnak súlyos és lényeges kérdéseket.

A most megjelent kötet összesen 151 publicisztikai írást tartalmaz, ezek – kettő kivételével – a Székely Hírmondó napilapban jelentek meg 2018 és 2022 között. Ezért nem véletlen, hogy a bemutatón Kocsis Károly, a lap alapító-főszerkesztője lesz a szerző beszélgetőtársa.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük