Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Április 23-28. között tartják az idei Szent György-napokat

Április 23-28. között tartják az idei Szent György-napokat Kovászna megye

Bár még sok minden nem végleges az idei, 31. sepsiszentgyörgyi városnapok programnaptárában, annyi biztos, hogy a rendezvénysorozatot április 23-28. között tartják, és azt is lehet már tudni, hogy a közkedvelt és bevált programok műsoron maradnak. Lesz azonban néhány jelentősebb változás is: a Székely Nemzeti Múzeum ismét rendezvényhelyszínként fog működni, a vásárosok a főtértől a dohánygyárig népesítik be a Kós Károly utcát és a hétvégén a főszínpadon a Csík zenekar Karácsony Jánossal, az LGT zenekar gitárosával együtt lép fel.

Hirdetés
Hirdetés

Az idei sepsiszentgyörgyi városnapokról Antal Árpád polgármester, Vargha Fruzsina alpolgármester, Knop Ildikó programkoordinátor és Erdély András, a Szent György napok szóvivője beszélt szerdán, az Isabella Boutique Hotelben megtartott beharangozó sajtótájékoztatón.

„Városunk legjelentősebb közösségi ünnepe a találkozások ideje” – fogalmazott Antal Árpád polgármester, ezért már most időszerű feljegyezni a naptárba annak időpontját. Idén is a kulturális hét előzi meg a fesztiválhétvégét, ebbe a város valamennyi kulturális intézménye bekapcsolódik, és mivel rendszerint igen gazdag programkínálattal rukkolnak elő, a szervezők szükségesnek látták megtoldani a keddtől péntekig tartó „hetet” egy nulladik nappal.

Így a kulturális hét április 22-én rajtol a Tamási Áron Színház bemutató előadásával, és 26-ig, péntekig tart. A szokásos „nyitó” hangverseny sem marad el, de kedden már nem nyitányként, hanem ünnepi klasszikus zenei koncertként szerepel a naptárban és a megszokott módon helyi zenészek, előadók és meghívott vendégek közös produkciója lesz – mondta Vargha Fruzsina alpolgármester. Idén is több irodalmi programra várják az olvasó közönséget.

Egy tengelyen a programok zöme

Felszabadul a Mikó Imre utca a városnapokra, a vásárosok sátrait a Kós Károly utcán, a főtértől a dohánygyárig tartó szakaszon állítják fel, ily módon összekötve a fő rendezvényhelyszínt (a főteret) valamint az ifjúsági udvart, a dohánygyárat. A szervezők erre az útvonalra igyekeztek minél több programszervező partnert találni, hogy élettel teljen meg ez a sétány is.

Ami a dohánygyári ifjúsági udvart illeti, ott elsősorban a fiatal helyi előadókra, DJ-kre számítanak (de a zenekaroktól sem zárkóznak el). Az ifjúsági udvar szervezőcsapata jövő héttől további tagokat toboroz soraiba, de önkénteseket is várnak. A közösségi színpad a megszokott helyén marad, a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán, avagy az 56-os emlékparkban, itt az amatőr művészek és iskolás csoportok lépnek fel.

Knop Ildikó programkoordinátor: Már több mint 150 esemény biztos a rendezvénynaptárban és továbbiakkal kapcsolatban folynak az egyeztetések. Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

A jól bevált programokat – mint például a népszerű utcazene-fesztivált – idén sem kell majd hiányolni, még ha esetleg más helyszínen is kerül sor rájuk, mondta Knop Ildikó, aki évek óta a Szent György-napok főszervezője, programkoordinátora, és aki a hétvége két nagy sztárfellépőjét is bejelentette: vasárnap este 7-től a főszínpadon a Csík zenekar (az erdélyi származású) Karácsony Jánossal, az LGT zenekar gitárosával közösen tart koncertet, szombaton, 27-én pedig a Sepsiszentgyörgyön utoljára 10 éve koncertező Connect-R együttes is fellép.

Bár a környezettudatosság szempontját korábban is szem előtt tartották a szervezők, idén azt az ambiciózus célt tűzték ki, hogy a keletkező szemét szokásos mennyiségét legalább 60 százalékkal csökkentik, így azon dolgoznak, hogy a sört visszaváltható poharakban mérjék majd a pultoknál és az aluminiumdobozok, pillepalackok visszaváltását is lehetővé tegyék a helyszínen.

A vásárosok jelentkezését április 7-ig várják, a közösségi színpadi megjelenésre pályázók március 22-ig jelezhetik részvételi szándékukat, az ifjúsági udvar fellépői pedig február 19-től március 18-ig jelentkezhetnek. Ugyanoda a leendő önkénteseket március 10-ig várják.

Minden érdeklődő megkeresheti a neki szóló bejelentkezési űrlapot a www.szentgyorgynapok.ro oldalon, illetve mindenki más is informálódhat a legfrissebb hírekről. Azokról azonban még jövőbeni sajtótájékoztatókon is beszélnek majd a szervezők, most ugyanis még sok programmal, helyszínnel kapcsolatban folynak az egyeztetések. Annyi biztos, hogy legkevesebb 150 rendezvény közül lehet majd válogatni, mondta Knop Ildikó.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük