Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Épül, szépül az oltszemi Mikó-kastély

Épül, szépül az oltszemi Mikó-kastély Kovászna megye

Nagy lendülettel munkálkodnak a Háromszék gyöngyszemeként emlegetett Mikó-kastélyon, amelynek felújításához fél éve láttak hozzá a kivitelezők. Jelenleg a neoklasszicista sítlusú műemlék épület tetőzetén, pincéjében és padlózatán dolgoznak, de ezzel egy időben a benti falkép-sorozatok restaurálása is elkezdődött.

Hirdetés
Hirdetés

Ugyan még mindent építkezési anyagok, deszkadarabok és fémszerkezetek borítanak, szemmel láthatóan haladnak az oltszemi vadászkastély felújításával a kivitelezők. A munkálatoknak tavaly augusztusban látott neki a Székely Nemzeti Múzeumon is dolgozó sepsiszentgyörgyi Baumeister Kft., amelynek munkatársai nagy odafigyeléssel állítják helyre az épület szerkezetét, hogy később a külső-belső szépségét is visszaadhassák. Jelenleg a tetőzetre összpontosítanak, így itt a leglátványosabb a haladás, de mindez csak a kezdet.

Új cserepek fogják díszíteni a kastély épületét. Fotó: Farkas Orsolya

„Igazából a kastély minden pontján dolgoznak. A tető készül, a plafont építik, a gerendákat cserélik. A pincét, a boltíveket takarítják. A restaurátorok közben a benti szobák falain dolgoznak, takarítják a régi meszelést, hogy előkerülhessenek az eredeti képek” – magyarázta megkeresésünkkor Fodor István, Sepsibodok polgármestere, aki elégedett az eddigi eredményekkel. Bár a munkát 2026-ig kell elvégezni, nem lazíthatnak, hiszen a 600 négyzetméteres ingatlannak számos szobája és kétszintes pincéje van, ezeknek teljes javításon kell átesniük. A belső díszítésre kifejezetten nagy figyelmet fordítanak, ugyanis az egységes ikonográfia és a falkép-sorozatok teszik igazán egyedivé a Mikó-kastélyt.

A régi padlózatot már több teremben is felszedték, nemsokára újjal pótolják. Fotó: Farkas Orsolya

Most 18,2 millió lej értékű felújítás zajlik, korábban viszont nem volt ilyen kegyes a sors az épülethez. Miután gróf Mikó Miklós 1827-ben megépíttette, a család eladta, majd pedig a szocialista államosítás „áldozata” lett, és több mint 300 otthontalan gyereket zsúfoltak be a falai közé. 2007-ben visszaszolgáltatták az örökösöknek, akiktől végül a bodoki, illetve a Kovászna megyei önkormányzat vásárolta meg közösen 2014-ben. Az állami gondozású, illetve bentlakó gyerekeknek 2021-ig nyújtott otthont a kastély.

A polgármester felidézte, a gyerekek kiköltöztetése ugyan nem ment zökkenőmentesen, de szükségszerű volt a műemléképület és a fiatalok jóléte miatt is. „Azóta a törvényeknek megfelelően családi házakban laknak Kézdivásárhelyen és Bodzafordulón” – mondta Fodor István. Hozzátartozik a történethez továbbá az is, hogy az önkormányzatok eredetileg turisztikai célból vásárolták meg a kastélyt, így ennek megfelelően jártak el.

A színes, aprólékosan megfestett falképek a kastély legnagyobb büszkeségei. Fotó: Farkas Orsolya

Kovászna Megye Tanácsa a restaurálására kicsivel több, mint 8 millió lejt pályázott az Országos Helyreállítási Alapból. A munkálatok befejezése után az épületben egy székelyföldi lovas kiállítást is létrehoznak a Székely Nemzeti Múzeum kirendeltségeként, valamint a hozzá tartozó tízhektáros területet és melléképületeket is hasznosítani fogják. A bodoki elöljáró elmondta, a munkálatok alatt a terület egyetlen rendezvénynek sem tud otthont adni, a kastély melletti kert viszont az idén hatodik alkalommal megrendezendő fogathajtó verseny egyik helyszíne lesz augusztus 2-a és 4-e között.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük