Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Drágít a Közüzemek Rt.

Hónapok kérdése, és Háromszéken két számjegyűvé válik a jelenlegi, közel 8 lejes köbméterenkénti víz- és szennyvízár – tudtuk meg Kozsokár Attilától, a Közüzemek Rt. igazgatójától.

Hirdetés
Hirdetés

Az igazgató elmondta, egyelőre csupán egy tarifa-politikát terjesztettek elő, ez még nem jelenti a drágítást, de az elkövetkezőkben szükség lesz az emelésre, hiszen jelenleg Románia-szinten Háromszéken a leg­olcsóbb a szolgáltatás, ez pedig a fejlesztések rovására megy, hosszú távon pedig a minőség romlásához vezet.

– Egész héten a települések polgármestereivel egyeztettünk, és elmondtuk, jelenleg Háromszéken nagyon olcsó a víz, a szennyvízkezelés köbméterenkénti ára. Nekünk a díjszabásunkban eddig nem szerepelt beruházási komponens, ezért is tudtuk ilyen olcsón biztosítani a szolgáltatást. Az eddigi beruházásokat – az uniós pályázatok kivételével – saját pénzből kiviteleztük, ezek pedig kisebb beavatkozásokat jelentettek, megyeszinten évente maximum 2 millió lejre rúgtak. Nem terheltük a fogyasztókat ezek költségeivel, de ez hosszú távon nem vezet jóra. Jelenleg óriási gondot jelent a villanyáram drágulása, hiszen a tavalyihoz képest idén háromszor akkora összeget fizetünk, és a szennyvíztelepek, vízházak, pumpák nagy fogyasztók. Ez hatással van a költségeinkre, nyilvánvalóvá vált, hogy változtatni kell a tarifa-politikán – avatott be Kozsokár, rámutatva, jelenleg áfa nélkül 4,33 lejre rúg egy köbméter víz ára, illetve a szennyvíz esetében köbméterenként 3,04 lejt számolnak.

Tőle tudtuk meg, hogy mind a víz, mind a szennyvíz esetében további 35 bani/köbméter fejlesztési alapot vezetnének be (ezt az illető közösségnek beruházások formájába visszafordítják), így – az inflációt is belekalkulálva – biztosan két számjegyűvé nő a köbméterenkénti víz/szennyvíz ára.
– Számításunk szerint körülbelül 30%-os lesz a drágítás, de erről még túl korai beszélni, hiszen az infláció ezen még mozdíthat – összegzett. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. március 11., 9:28
    ÉRTÉKELÉS: 16

    2017-2020 kozott a Kozuzemek RT-nek 5.1mil lej volt a nyeresege. Ezekbol az osszegekbol, mennyit forditottak beruhazasokra? Nagy osszegekbe merek fogadni, hogy eltapsoltak ezeket a penzeket (ha picit jobban bele nezunk az ev vegi merlegekbe ez latszik) es most a beruhazasokat a lakosagra haritjak. Szerintem meg szavazzunk az RMDSZ-re egy picit, ugy latom jo az irany.