Felhívás!

A székely szabadság napja Sepsiszentgyörgyön

A székely szabadság napja Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

Kemény fagyban, de napsütésben kezdődött, és sűrű havazásban ért véget a székely szabadság napjának megünneplése Sepsiszentgyörgyön, a turulmadár-emlékműnél.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a Sepsireform Egyesület által szervezett rendezvényt a számos résztvevő, köztük a Történelmi Vitézi Rend tagjai mellett a város polgármestere és alpolgármestere, Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, Erika Casajoana, a katalán kormány tagja, Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja és Izsák Balázs, az SZNT elnöke is megtisztelte jelenlétével.

A Kónya Ádám Művelődési Ház Jakab Árpád karnagy által vezényelt férfidalárdája ajkairól felcsendülő Szózat elhangzása után Gazda Zoltán sepsiszéki SZNT-elnök köszöntötte az egybegyűlteket. Tömör beszédében kemény szavakkal ítélte el a szomszédunkban dúló háborút. Ennek kirobbantása ugyanis szerinte még akkor is felháborító, ha ehhez a kisebbségi jogokat szavatoló és Ukrajna által is aláírt nemzetközi egyezmények be nem tartása is közrejátszott. Petőfit idézvén rámutatott, a szabadságunk eléréséért folytatott küzdelmünkkel mi, székelyek is a világszabadság-igény részei vagyunk.

Az ünnepségre meghívást kapott Szili Katalin miniszterelnöki megbízott székelyeknek küldött üzenetét szintén Gazda Zoltán tolmácsolta. Ebben mindannyiunk dicskoszorúzott példaképének nevezte Gábor Áront, és új székely jelképeknek az 1112-es és 1.269.532-es számot. Előbbi a terrorizmus vádjával ártatlanul elítélt Beke István és Szőcs Zoltán fogva tartásban töltött napjainak, utóbbi a nemzeti régiók európai polgári kezdeményezésére összegyűjtött hitelesített aláírások száma.

A székely szabadság napját a közösségért személyes áldozatot hozók, a hatalom packázásait elviselni kénytelenek, valamint a reménytelen célokat is elérni képes székelység ünnepnapjaként határozta meg. Ugyanakkor kitért az Ukrajnában dúló háborúra is, amely következtében Magyarországhoz hasonlóan Románia is menekültek százezreit fogadja be az emberiesség jegyében Ukrajnából, és ez így helyes. Külön felszólított mindenkit a kárpátaljai magyarok megsegítésére. „Bízom abban, hogy április 3-án ismét győzedelmeskedik a kiszámítható nemzetpolitika és biztonság” – zárta levelét Szili Katalin.

A felszólalásában Izsák Balázs is utalt az Ukrajnában ártatlan áldozatok ezreit szedő háborúra, leszögezvén, „Székelyföld autonómiája csak a béke körülményei között valósítható meg. Csak a béke és a biztonság körülményei oszlathatják el a gyanakvás fellegét egy olyan tiszta és demokratikus ügy fölül, mint Székelyföld jövőjének az ügye”.

A beszédek sorát Incze Zsolt, a Sepsi Református Egyházmegye esperesének imája zárta, aki a szabadságunkért, önrendelkezésünkért, kárpátaljai testvéreinkért, a háború miatt szenvedő emberekért, székely közösségünkért, a magyar nemzetért és a békéért fohászkodott. Az ünnepi rendezvénysorozat a Bod Péter Megyei Könyvtárban, a Gábor Áron-díj átadásával folytatódott, amelyre az idén három személyt nevesítettek: Erika Casajoanát Katalóniából, dr. Sobor Dávidot Magyarországról és Toró Attilát Sepsiszentgyörgyről. Az esemény részleteire a hétfői lapszámunkban visszatérünk. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.