Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Down-szindróma világnapja: a másság nem probléma, hanem lehetőség

Down-szindróma világnapja: a másság nem probléma, hanem lehetőség Kovászna megye

Legalább kétszáz gyermek ünnepelt örömzenével és közös tánccal a Down-szindróma világnapján a sepsiszentgyörgyi vártemplom gyülekezeti házában. A rendezvényen kicsik és nagyok együtt bizonyították be, hogy az elfogadásra és feltétel nélküli szeretetre azok is érdemesek, akik kitűnnek a tömegből.  

Hirdetés
Hirdetés

„Arra kérem a Jóistent, hogy az emberekben növelje a megértést és segítsen, hogy méltósággal, a társadalom aktív tagjaiként élhessünk teljes életet” – nyitotta meg az eseményt beszédében a 49 éves, Down-szindrómás Jakab Ernő, aki 14 éve jár az Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett Írisz ház foglalkozásaira. Nagyjából kétszázfős közönség előtt bátran kiállva beszélt magáról, és olyan társairól, akik hasonló sorssal, de büszkén élik a mindennapokat. Ezt bizonyítandó vonult a nézők elé az Írisz ház körülbelül húsz fiatalja, hogy táncos előadásukkal és jókedvvel töltsék be a teret.

Megtelt a vártemplom gyülekezeti háza, a sorok között perdültek táncra a gyerekek. Fotó: Tuchiluș Alex

A tánchoz a Speciális Iskola, valamint a Váradi József Általános Iskola négy elemi osztálya is csatlakozott, első és harmadik osztályos kisdiákok, akik a hátsó sorokban követték fogyatékkal élő társaik mozdulatait. Együtt énekeltek továbbá a Philadelphia Manócskák Down-szindrómás tagokat is felölelő zenekarával, amely két éve alakult újra. A felállásban fogyatékkal élő, egészséges gyerekek, szülők, barátok és testvérek is szerepeltek, az egyesület által foglalkoztatott gyerekeknek ugyanakkor rendszeresen szerveznek programokat, táborokat és kézműves foglalkozásokat is.

Színes kottával zenélt a Philadelphia Manócskák alakulata. Fotó: Tuchiluș Alex

A Philadelphia Pro Familia Support Egyesület 2007-ben jött létre a Down-szindrómás és más fogyatékkal élő gyermekek megsegítése céljából, támogatva őket a társadalmi beilleszkedésben. A Philadelphia Manócskák csoportjában mára számos fiatalnak és családjának nyújtanak biztonságos közeget, közülük körülbelül 15 gyermek érkezett szüleivel az idei Down-világnapi rendezvényre. Pál Réka, az egyesület foglalkozásait lebonyolító tag szerint a világjárvány óta másodjára sikerült megszervezni az eseményt, azóta újak is érkeztek a csoportba, gyarapszik a létszám.

Pál Réka szerint fontos, hogy már óvodás korban segítsék a beilleszkedést. Fotó: Tuchiluș Alex

„Az a lényeg, hogy együtt vagyunk és jól érezzük magunkat. Ezekkel a tevékenységekkel mindannyian tanulunk, szülőként is, a gyerekek pedig nagyon sokat fejlődnek. A legfontosabb pedig az elfogadás, és ezt azért tudom, mert az én kisfiam is Down-szindrómás ” – fogalmazta meg az összejövetel célját Pál Réka. Elmondása szerint azért is különleges az alkalom, mert ezzel zárult a három hónapig működő Fogadd el, fogadj el nevű integrációs, ismeretbővítő program, amellyel a Váradi József Általános Iskola diákjainak adódott lehetőségük közelebb kerülni fogyatékkal élő társaikhoz. Ezidő alatt bebizonyosult, hogy a beilleszkedés könnyedén is működhet, ha teret és alkalmat biztosítanak az ismerkedésre.

A sokszínűség jelképeként felemás zoknikat színezhettek a kicsik. Fotó: Tuchiluș Alex

Dénes Katinka, a református vártemplom lelkésze szerint az elmúlt időkben számos sikeres rendezvényt sikerült közösen szervezni a fogyatékkal élő és egészséges gyerekekkel közösen, amelyek bár rendkívül egyszerű, játékos programok voltak, mindenki számára örömet okoztak. Ugyanakkor a környékbeli iskolákkal is szorosan együttműködnek, hetenként fogadnak gyerekcsoportokat a gyülekezeti házban. Mint mondta, ezek nagyon jó alkalmak a közösségépítésre, így a legkisebbek is megtanulhatják, hogy mit jelent a nyitottság és feltétel nélküli szeretet.

Az Írisz-ház Down-szindrómás alkotóinak munkáiból készült kiállítás. Fotó: Tuchiluș Alex

Az ünnepséget közöz néptánc és kézműveskedés zárta. Fotó: Tuchiluș Alex

Fotók: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. március 21., 21:55
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Isten segítsen meg minden szenvedőt, nekünk meg több empátiát adjon embertársainkkal szemben!!!
    Gyerekvállaló pároknak meg ajánlom a családtervezést, 1 jó szülész- nőgyógyász orvos kiválasztását és minden lehetséges örökletes betegség megelőzésére a tesztet elvédezni!!! 49 éve még nem volt, de aki napjainkban kettőt is szűl….. no komment!!! Nemcsak belőle áll a világ! 20 évesen kb 2 éves gyerek szintjén is ismerek gyereket, olyat is aki a szüleit túléli!!!! Mindenre jó lenne gondoljunk!