Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Diákok a munkamezőn

Diákok a munkamezőn Kovászna megye

Hamarosan itt a vakáció, a fiatalok java része pedig pénzszerzés reményében munkába állna. Háromszéken van igény a diákmunkásokra, ám fontos egyet s mást tudni ezen a téren.

Hirdetés
Hirdetés

Ördög Lajos, a megyei munkafelügyelőség vezetője elmondta, akár 12-13 éves fiatalokat is lehet alkalmazni szülői beleegyezéssel, de csak bizonyos területeken (például a reklámszakmában). Fontos azonban a munkaadók odafigyelése, hiszen erre a szegmensre a gyámhatóság is fokozottan odafigyel.

– Tudni kell, hogy a fiatalok nem végezhetnek nehéz fizikai munkát, másrészt 6 órás munkaidőben lehet őket csupán alkalmazni, ám nyolcórás minimálbérre jogosultak. A diákmunkások esetében főképp olyan rendellenességeket találtunk a megyében, amikor a délutáni váltás belecsúszott az éjszakaiba, ez pedig már törvénysértés – részletezte Ördög.

Megyénkben a legtöbb diákot a vendéglátóiparban alkalmazzák, de gyárak is szívesen állítják munkába a fiatalokat. Feketén dolgozó diákokat mifelénk nem azonosítottak.

– Itt főképpen az adminisztrálással akadnak gondok, amikor a munkaadó csúsztatja a szerződéskötést, hogy 1-2 nap alatt felmérje, alkalmas-e a munkára a fiatal, ám időközben megjelenünk mi ellenőrizni, és ilyenkor már feketemunkáról beszélünk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások