Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csak használt ruhát vegyünk szeptemberben!

Csak használt ruhát vegyünk szeptemberben! Kovászna megye

Lassan minden hónapra jut egy figyelemfelkeltő kihívás, így van ez szeptemberben is, amikor a divatipar problémáira hívják fel a figyelmet a Second Hand Szeptember mozgalommal. Lényege, hogy ne új ruhát, hanem használtat vásároljunk.

Hirdetés
Hirdetés

A kezdeményezők szerint azért fontos a kihívás, mert évente több tonna ruha végzi a szeméttárolóban, amit korábban újonnan vásároltak meg, aztán év végére mégis a hulladékba kerül. A kihívás lényege, hogy egy hónapig – de, amennyiben lehet, tovább is – csak használt ruhát vásároljunk. Statisztikák szerint csak Nagy-Britanniában évente 13 millió ruhadarab kerül a hulladéklerakóba, éppen ezért a kampány célja a fast fashion termékek visszaszorítása és az újrahasznosítás. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a másodkézből árusító turkálókban is lehet minőségi ruhadarabokat kapni, sokkal olcsóbban, mint újat, és ezek viselése környezet- és pénztárcakímélő is.

Egyébként, azért szeptembert választották a kampány hónapjának, mert ez a divatvilág megújulási időszaka, az új szezon kezdete, az új trendek megjelenésének ideje.

Sepsiszentgyörgyön idén számos turkáló csatlakozott a kihíváshoz, így akciókkal várják a vásárlókat, több helyen is márkás ruhadarabokat kínálnak még olcsóbban, mint korábban. Ugyanakkor Facebook-csoportokban is lehet ruhaneműt vásárolni, a tematikus csoportokban is vannak jó minőségű, alig használt felnőtt- és gyerekruhák. Emellett vásárokat is szerveznek a városban, a Szimpla Bazár az egyik olyan hely, ahol használt ruhát lehet venni vagy cserélni.

Turkálókból egyébként nagyon sokan szeretnek öltözni, hiszen nemcsak olcsóbbak a termékek, de olykor kincsekre is lehet bukkanni, olyan darabokra, amelyeket máshol nem találunk meg. A kampány elindítói arra ösztönöznek mindenkit, hogy jól gondolják meg, hány és milyen ruhadarabot vásárolnak, szoktassák rá magukat a használtruha-vásárlásra, de azt is csak akkor tegyék, ha valóban szükségük van rá. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások