Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szerda után tisztulhat a kép

Szerda után tisztulhat a kép Sport

A román labdarúgó válogatott számára egyfajta döntőként is felfogható a szerda esti világbajnoki selejtező Észak-Macedónia nemzeti csapatának otthonában.

Hirdetés
Hirdetés

Vereség esetén a román válogatottnak minimális esélye marad a pótselejtezőre, az a kis esély is más csapatok kedvező eredményeitől függ. Egy győzelem a csoport második helyét jelenthetné, ami döntetlennel sem elérhetetlen a további kedvező programnak köszönhetően. Amennyiben a november 14-én záruló sorozat végén meglenne a második hely, sajnos, a pótselejtezők új rendszere nem sok jóval kecsegtet. Biztosan bravúrra lenne szükség. A Nemzetközi  Labdarúgó-szövetség (FIFA) ismét megváltoztatta a vb pótselejtezőinek lebonyolítását. A tíz csoportgyőztest és a 2020-2021-es Nemzetek Ligája két jogosult válogatottját (jelenleg Ausztria és Wales) két értékcsoportra osztják, majd páros mérkőzésekre összesorsolják. A 12 csapat közül a legjobb mutatókkal rendelkező 6 csapat házigazda  a 2022. március 24-25-i mérkőzéseken, visszavágók azonban nem lesznek! A maradt 6 csapatot ismét összesorsolják, és a 2022. március 28-29-i három mérkőzés győztesei kijutnak a katari világbajnokságra, visszavágó a második fordulóban sem lesz! Tekintettel arra, hogy a 10 csoport-második között lesz 2-3 vagy több világklasszis csapat, és azok saját pályáikon játszhatnak, ott egy mérkőzésen dönthetik el a továbbjutást, a rendszer nem sok esélyt kínál egy román vagy egy magyar válogatottnak.

Apropó, magyarok! A selejtező alapcsoport második helyéhez már rendkívüli bravúr kell, például (valószínűleg) győzelem Lengyelországban, éppen a záró mérkőzésen. A magyar válogatott azonban nagyon jó helyzetből várná az alternatív lehetőséget, a Nemzetek Ligája egyik csoportjának megnyerésének köszönhetően. Ez a lehetőség csakis akkor adódhat a pótselejtezőre, ha Ausztria megszerzi alapcsoportjának második helyét, ahol Izrael és Skócia a közvetlen vetélytársa (az első helyen Dánia fölényesen vezet). A gond az, hogy Ausztria számára a csoport második helye gyakorlatilag ugyanazt jelenti, mint a harmadik vagy negyedik hely, mert a Nemzeti Ligában elért csoportgyőzelem okán amúgy is jogosult pótselejtezőre. Érdekes lesz figyelni, hogy ennek a kedvező állásnak a dacára mégis ráhajtanak-e a második helyre. Ha igen, és sikerül, a magyar csapat is érdekelt lesz a jövő márciusi 12 csapatos pótselejtezőn, ellenkező esetben búcsú a vb-től (ha az alapcsoportban nem sikerül előzni Lengyelországot s Albániát).

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük