Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csak együtt megy, külön-külön kevés az esély a városházának és szociális intézményeknek sikeresnek lenni

Csak együtt megy, külön-külön kevés az esély a városházának és szociális intézményeknek sikeresnek lenni Kovászna megye

A város életében meghatározó szerepet nyújtanak a szociális intézmények, mert az egész közösséget erősítik, hiszen minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme – vélekedett Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere egy hét eleji sajtóeseményen.

Hirdetés
Hirdetés

A sajtótájékoztatón vezetőik által képviselt intézmények, szervezetek – a Szociális és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság, a Máltai Szeretetszolgálat, a Diakónia Alapítvány, a sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló – stratégiai partnerei a városvezetésnek a 2030-ig teljesítendő célok megfogalmazásában és megvalósításában.

Ezek között az életminőség növelése, a legjobb színvonalú idősgondozás, szűrési és prevenciós programok működtetése, családi erőszak megelőzése, visszaszorítása szerepelnek az első helyeken. Új kihívásokra is felkészül a város, de ezekre nem tud választ adni az egyházi és civil szervezetek nélkül, hangzott el.

Fotó: Antal Árpád Facebook-olddala

Európa, ezen belül Háromszék lakossága is öregszik, ezért újabb szociális közpolitikák kidolgozása lesz szükséges, az idősellátás mellett a pszichés betegek elhelyezésének, a különböző függőségekben szenvedők gondjainak megoldása is égetően szükséges lesz – utóbbiak tekintetében ugyanis a tanulmányok azt mutatják, egy szenvedélybeteg a körülötte élő 6-8 másik embernek nehezíti meg a életét. Az állam pedig nemhogy segítene, esetenként rontja is a helyzetet, például a fogadóirodák, játéktermek hasznát lefölözi, míg az általuk okozott problémákat helyi szinten kell megoldani, vázolta a sajtótájékoztató kontextusát a polgármester.

A szociális problémák természetesek egy közösségen belül, hiszen minden életciklus különböző fokú kiszolgáltatottsággal jár egy diszfunkcionális családon belül – fogalmazta meg alapállását Papp Adolf, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetője.

A szociális szolgáltatások terén több mint harminc éves tapasztalattal rendelkező igazgató elmondta, a város elöl járt a romák, a családok, az idősek, gyerekek megsegítése terén, viszont egyre újabb kihívásokkal szembesülnek, mint a telefonfüggőség, internetes zaklatás vagy a mobbing (pszichológiai terror). Várható, hogy (a tudósok szavával élve) „folyékony”, értékek nélkül hányódó társadalomban a kapcsolatok még inkább meggyengülnek és ez további szociális gondokat generál.

A Székely Róbert vezetette hajléktalanszálló szakemberei három év alatt 25 embert segítettek visszailleszkedni a társadalomba. Fotó: Antal Árpád Facebook-olddala
Székely Róbert a Máltai Szeretetszolgálat, illetve az önkormányzat megbízásából 10 éve vette át a városi hajléktalanszálló működtetését, amely idővel ennél sokkal több lett: nappali foglalkoztatással, személyre szóló tanácsadással és monitorizálással segítik az odakerülőket visszaintegrálódni a társadalomba. Három-négy év alatt az ellátottak felének, 25 embernek az életét sikerült ily módon sínre tenni, tudtuk meg.

Székely Róbert értékelte az önkormányzat nyitottságát, amely minden probléma jelzésekor tapasztalható volt. Ennek köszönhető az is, hogy a szervezet nem inog meg minden pályázat lejárta után és a szociális szolgáltatások nyújtása is folyamatos lehet, annak ellenére, hogy nagy a szakemberhiány, ugyanis a civil szervezetek nem tudják az elvárásoknak megfelelően honorálni őket, és kevesen is vannak – vélekedett Székely.

A maga során a polgármester pedig azért mondott köszönetet, hogy abból a Sing-singnek nevezett rosszhírű tömbházból, amelybe hajdan a leglecsúszottabbak laktak – közel ezren –, a segélyszervezet segítségével sikerült konfliktusmentesen kilakoltatni, majd megoldani sok száz ember helyzetét.

Makkai Péter lelkész, a Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi szervezetének és a felnőtt fogyatékkal élőket foglalkoztató Írisz Ház igazgatójának hitvallása szerint egy keresztény arra törekszik, hogy felemelje embertársait, és ez a célja a szociális szolgálatnak is.

Tischler Ferenc: Sepsiszentgyörgy idejében asztalhoz ültette a civil szervezeteket. Fotó: Antal Árpád Facebook-olddala

Fejétől bűzlik a hal, de farkától takarítják

Makkai Péter is közreműködött abban, hogy a fejétől bűzlő rendszert jobb irányba terelje. „Most egy átalakuló, finanszírozható szociális rendszer van az országban, és a törvényes alap is biztosított ahhoz, hogy olyan legyen, amilyent szeretnénk, viszont helyi szinten kell működtetni azt” – fogalmazta meg a lelkész-igazgató.

Szentgyörgyön sok innovatív szociális szolgáltatás van vagy lesz a közeljövőben , de a legfontosabb az alapellátáshoz való hozzáférés: ne legyen éhesen lefekvő gyermek vagy idős, akire senki nem nyit ajtót, vagy gondozója elvesztése folytán lehetőségek nélkül maradó fogyatékkal élő – mondta Makkai.

Az Írisz Ház igazgatója jó hírként közölte hogy a Diakónia által eddig használt Gyár utcai épületben tervezik azokat a pszichés betegeket fogadni (bentlakó vagy bejáró rendszerben), akiknek sürgősen meg kell oldani a helyzetét, hogy ne kerüljenek az utcára. Számukat évi 20-25-re becsüli. Az épületnek most készülnek a tervei.

Papp Adolf, a Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetője: Munka van bőven. Fotó: Antal Árpád Facebook-olddala

A szakemberhiányra vonatkozóan Makkai Péter konstruktív javaslatként fogalmazta meg, hogy a városbeli egyetemek is felvállalhatnák a képzést e téren, a város pedig a segítő szakmában tanulókat is hívja haza. Nézetében Sepsiszentgyörgy még Kolozsvárnál is előnyösebb helyzetben van a szociális ellátás terén (Brassóból is Szentgyörgyre hozzák a felnőtt értelmi sérülteket), és ez jórészt annak is köszönhető, hogy a civil szervezetek nem versengenek egymással, hanem együttműködnek a rászorulók érdekében.

Tischler Ferenc egykori szociális ügyekért felelős alpolgármesterként és a Máltai Szeretetszolgálat romániai szervezetésnek főtitkáraként úgy látja, Szentgyörgy annak köszönheti jó helyzetét, hogy már akkor kiszervezte a szociális szolgáltatásokat a civil szervezeteknek, amikor még a törvények sem segítették őket.

Az egyházi szervezetek mindenekelőtt az emberi életet és az emberi méltóságot szem előtt tartva akarnak segíteni – mondta Tischler –, nem céljuk a szociális hálóban tartani az embereket, mint az sok nagy állami szociális intézménynél észlelhető.

Sepsiszentgyörgy figyelmet és pénzt is fordít a szociális szervezetekre, ezért kapta e diplomát a Diakónia Alapítványtól. Fotó: Antal Árpád Facebook-olddala

Az önkormányzat feladata, hogy a szociális támogatási igazgatóságon keresztül keretet teremtsen és biztosítsa az infrastruktúrát és a pénzt a civil szervezetek által elvégzendő munkához, ez többnyire sikerült és még a jövőre nézve is sok terv van, hallhattuk Tóth-Birtan Csaba alpolgármestertől.

A tervek egyike arról szól, hogy a szociális otthon melletti egykori kazánházban egy közösségi teret alakítanak ki, ahol a Máltai Szeretetszolgálat nyújt szociális szolgáltatásokat. A Sing-sing átépítésével nagyobb számú szociális lakást is létesítene a város – ezt az eddig leszerződött tervező komolytalansága késleltette –, és az Őrkőn is folytatódik az 50 lakás építése. Épül a Csíki negyedi integrált szociális szolgáltató központ, és a szépmezői lakótelepen is létesül egy hasonló, amelyet a katolikus egyház működtet majd – sorolta Tóth-Birtan Csaba.

A sajtótájékoztató végén Makkai Péter elismerő oklevelet adott át Antal Árpádnak és az alpolgármesternek azért a segítségért, amit a Diakónia after school programjához nyújt a város „gyermekbarát önkormányzatként”, jelenleg is több mint 200 gyermek étkeztetéséhez és délutáni oktatásához járulván hozzá.

Fotó: Antal Árpád Facebook-oldala

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük