Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az önkormányzatok felismerték a délutáni oktatás jelentőségét

Az önkormányzatok felismerték a délutáni oktatás jelentőségét Kovászna megye

2015-ben 12 gyerekkel kezdte, négy év után több mint ezerrel zárta after school programját a Keresztyén Diakónia Alapítvány. Nincs megállás, mivel az igény a délutáni oktatásra egyre nő, jelentőségét egyre inkább felismerik az önkormányzatok, az alapítvány azért lobbizik, hogy az kerüljön be az oktatási törvénybe, minden oktatásban résztvevő gyermekre kiterjesztve, méghozzá ingyenesen. A negyedik tanév végén programzáró sajtótájékoztatót tartottak a kezdeményezők.

Hirdetés
Hirdetés

Alapvető emberi jogot, a minőségi oktatáshoz való esélyt biztosított ez idő alatt az alapítvány – mondta Makkai Péter lelkész, a Diakónia szentgyörgyi szervezetének igazgatója. A nehezebb sorsú gyermekeknek másképp nem részesedhettek volna abban, ami sok városinak természetes. Mindez nem jöhetett volna létre, ha nem szövetkeznek az ügy érdekében az alapítvány, az önkormányzatok, a tanfelügyelőség, az iskolák és Isten, amely hozzásegítette őket ahhoz, hogy a 12 gyerektől eljussanak 1000-ig, mondta Torma Vera, a Diakónia gyermekjóléti szolgálatának a délutáni oktatásért is felelős vezetője.

Az elmúlt években az önkormányzatok felismerték a délutáni oktatás jelentőségét: ha évekkel ezelőtt inkább az aszfaltozást választották volna e helyett, mára paradigmaváltás következett be, a szociális-oktatási programok már számukra, illetve közösségük, falujuk, azok jövője számára is legalább annyira fontosak.

A program legnagyobb jelentősége abban mérhető, hogy a nagy többségükben elemista diákok 98%-os iskolai jelenlétével zajlott, nagyon-nagyon kevesen maradtak ki az iskolából ez alatt. Még akkor sem volt számottevő lemorzsolódás, mikor bevezették a szülői hozzájárulást, ami igaz, nagyon csekély, gyakorlatilag 10%-a a napi 20 lejes egy főre jutó költségnek, amiben benne van az ebéd, a tanári felügyelet és a kellékek ára. A szülők részét így is sokszor meg kellett pótolnia a Diakóniának, amit svájci partnerszervezete, a HEKS (Svájci Protestáns Egyházak Szervezete) segítségével tett meg.

Az idei tanévben 14 településen, 16 iskolában, 21,5 csoportban 518 gyermeket étkeztettek, oktattak (2/3-uk falun él). Az önkormányzatok viszont a következő tanévtől már 1000 gyermekre igényelték a Diakónia hozzájárulását – mondta Makkai Péter –, ezért igyekeznek fenntartani a négy év munkájával kialakított partnerségeket, sőt azért lobbiznak – a parlament oktatási szakbizottságánál is voltak meghallgatáson –, hogy ezt országszerte szerves részévé tegyék az oktatásnak, és ingyenessé tegye a kormány. Az új oktatási törvényt megelőző konzultációk nyomán kialakult „vízióban” szerepel is annak bevezetése. Ezeken a délutáni foglalkozásokon nemcsak házi feladatokat oldanak meg a gyermekek, hanem játékos és készségfejlesztő tevékenységeket is szerveznek nekik – mondta Bokor Attila szaktanfelügyelő, az önkormányzatok pedig a kötelező részükön túl is hajlandók támogatni a nevelő tevékenységet.

A program összköltsége több mint 1 millió euró, ennek több mint felét a Diakónia állta. Az idei tanévben 1 082 336 lejt költöttek a gyerekekre.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. június 16., 21:09
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Jó elképzelés, de a gyereknek otthon finomabb a kaja! Még van elég ideje menzás mocskot enni! Ahol ingázik a diák a sárga busz kettőt fog térni?! Ahol nincs ebédlő oda rajzolnak?! Jelenleg sok suliban rosszabb a kaja mint huszon éve a katonaságnál! Növeljék az életszínvonalat, fizessék meg a munkás embert, a barnábbakat ne etessék mint a nyulakat, mert attól, h szaporodnak még nem lesz szebb a világ!