Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az önkéntesség nem munka, hanem életérzés

Az önkéntesség nem munka, hanem életérzés Kovászna megye

December 5-én, az Önkéntesség Nemzetközi Napján zárták azt az Erasmus programot, amely révén mintegy 14 ország 80 fiatalja tartózkodott Háromszéken és különböző programokban, képzésekben vettek részt. Az Árkosi Tanulmányi Központban szervezett zárókonferencián a szervezők mellett, az idelátogató fiatal önkéntesek is megosztották tapasztalataikat, élményeiket, fókuszba helyezve az önkéntesség fontosságát.

A StartUp HUB és az InnoEdu – Innováció a Felnőttoktatásban Egyesület által szervezett Nemzetközi Ifjúsági Konferencia legfőbb célja az önkéntes munka erősítése volt, a felszólalók kiemelték annak közösségerősítő szerepét, a különböző programok népszerűsítésének fontosságát, illetve a fiatalok támogatását abban, hogy kipróbálják magukat akár itthon, akár külföldön önkéntes programok révén.

A konferenciát szervező InnoEdu – Innováció a Felnőttoktatásban Egyesület elnöke Grüman Éva felszólalásában kihangsúlyozta: fontos nap december 5-e, az önkéntesség világnapja, hiszen az önkéntesség nemcsak munka, hanem erősíti a közösséget, jobbá teszi a világot. Az önkéntességet a futballhoz hasonlította, hiszen, úgymond mindenki ért hozzá és van róla véleménye, csakúgy, mint a fociról, mégsem való mindenkinek.

Grüman Éva röviden ismertette az elmúlt több, mint tíz év munkáját, amelyet a Szentgyörgyi Ifjúsági Klub (SZIK) önkéntes központjában töltött, kiemelve az összefogás fontosságát, a legfőbb célt: hogy Háromszéken minden kis településen működjön olyan szervezet, ami segíti, támogatja, tanítja a fiatalokat. Ismertette az InnoEdu által szervezett képzéseket, amely az ifjúsági klub elképzeléseit fejlesztett tovább az elmúlt időszakban, különböző felnőtteknek szóló programok, képzések által. Külön öröm – mondta, hogy ezeket a képzéseket elismerik államilag is, így azok számára, akik elvégeznek egy-egy tanfolyamot, nagy segítség lehet az akkreditált diploma a munkahelykeresésben.

Ugyanakkor, fontos az önkéntesség előmozdítása, valamint a helyi és nemzetközi ifjúsági projektek megvalósítása kulturális, oktatási, sport, önkormányzati és vállalkozói projektek révén. Ebben segít sokat az Erasmus +, hiszen ezáltal lehet megmutatni a fiataloknak, hogy mit jelent az önkéntesség, mire használható a nyelvtudás, mit jelent ifjúsági munkásnak (youth worker) lenni, hiszen a fiatalokért dolgozni, szervezni nagyon sok előnnyel jár.

Grüman Éva felszólalása végén azoknak üzent, akik szerint az önkéntesség ingyen munka, hiszen ez egyáltalán nem így van. “A személyes és szakmai teljesítmény erősítése, az, hogy azt csinálod, amit igazán szeretsz, a fejlődés lehetősége, a találkozások öröme mind mind olyan dolog, amiért megéri önkéntes munkát vállalni. Személy szerint én rengeteget tanultam az elmúlt 14 év során tervezésről és kivitelezésről, emberekről, csapatépítésről, elfogadásról és open-minded látsámódról, így megoldás-központúbb lettem, ami által könnyebben megtalálom a helyem egy-egy projektben. Bár mindannyian mások vagyunk, de az önkéntesség, a találkozások új élményeket adnak, a tradíciók megismerése, átadása pedig gazdagít bennünket” – mondta Grüman Éva.

A Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT)  részéről Kelemen Szilárd Péter elnök szólalt fel, aki a 15 éves ifjúsági ernyőszervezetet mintegy 4 éve vezeti. A szervezet elnöke kihangsúlyozta: Háromszéken a legkisebb településeken is igyekeztek megtalálni azt a szervezetet, amellyel együtt dolgozhatnak, így közösen erősítik a hagyományokat, szerveznek különböző programokat, illetve bevonják a közösségi életbe a helyi fiatalokat.  Kelemen Szilárd Péter elmondta: számára, az önkéntesség alap, hiszen ezáltal tehet valami jót másokért, nem pénzért, hanem elsősorban tapasztalatért. Az emberi kapcsolatok, a találkozások és lehetőségek sokkal többet érnek, mint az anyagi haszon, hiszen óriási lehetőségek rejtőznek ebben minden fiatal számára, aki az önkéntességet választja. A szervezetben is nagy hangsúlyt fektetnek az Erasmus program népszerűsítésére, mert nagyon sok háromszéki fiatalnak ez biztosítja az első külföldi tapasztalatszerzést, ezáltal új információkat szerezhetnek más országok  kultúrájáról, életéről, közben pedig a saját mikrokörnyezetüket is megismertethetik a nagyvilággal.

Karácsony Zsolt, a Junior Business Club (JBC) elnöke a fiatal vállalkozókat és vállalkozó fiatalokat támogató programokról számolt be, kiemelve a klub legfőbb tevékenységi pontjait: gazdasági információk átadása a fiataloknak a megfelelő időben, elméleti és gyakorlati oktatás biztosítása, tapasztalatszerzés segítése, networking, illetve olyan versenyek szervezése, ahol a fiatalok kipróbálhatják magukat a különböző területeken. Ebben is fontos az önkéntesség, hiszen ezáltal segítik egymást, de a szervezet partnerei, a vállalkozói szféra, intézményvezetők támogatása is rendkívül fontos.

Marhát Antónia, a  Salvatore Egyesület tevékenységét ismertette, amely azon túl, hogy elsősegélynyújtó és humanitárius szervezet, számos más programot is szervez. Ilyen az alapélelmiszerek gyűjtése a rászoruló családoknak a megyében, a különböző egészségvédelmi programok, életmentő tanfolyamok szervezése fiataloknak, illetve orvosi vizsgálatok biztosítása a különböző betegségek korai felismerésére. Ez utóbbi programon mintegy 18 ezer háromszéki személy vett részt eddig.

Ürmösi Hunor, az Árkosi Ifjúsági Szervezet (ÁISZ) programjait mutatta be, amelyek a kultúra, tradíció és önkéntesség jegyében zajlanak. A tánctáborok szervezésével nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre, hiszen ez jelenti a közösségek jövőjét. Az elnök kiemelte, a faluban a közösség mindig segítette egymást és valahonnan innen ered az önkéntesség is, ezért csak vissza kell nézni a múltba, hogy mit tettek az előttünk élők és ez követendő példa lehet.

A Nemzetközi Ifjúsági Konferencia második felében a meghívott külföldi (Portugália, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Törökország) önkéntesek mutatkoztak be, mondták el, hogy mit jelent számukra ez a munka, illetve miként lehet megváltoztatni a világot együttes erővel.

Az Önkéntesség Világnapjának célja, felhívni az önkéntesség pozitív hatásaira a figyelmet.

forrás, fotó: közlemény/StartUp HUB

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük