Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Antal Árpád: a befolyó adókból csak működtetésre futná, fejlesztésekre nem

Antal Árpád: a befolyó adókból csak működtetésre futná, fejlesztésekre nem Kovászna megye

A befolyó adókból legfeljebb működtetni lehetne Sepsiszentgyörgyöt, de fejleszteni nem –  mutatott rá Antal Árpád, a háromszéki megyeszékhely polgármestere csütörtöki sajtóeseményen. Szerinte az utóbbi mandátum három teljes pénzügyi évét tekintve a lakosság által befizetett adók többszöröse folyt be a városkasszába más forrásokból.

Hirdetés
Hirdetés

„Lehet haragudni az RMDSZ-re, kritizálni a polgármestert, de a számok azt mutatják, hogy az RMDSZ az az erő, amely kezdeményezéseivel, lobbival, szövetségesek keresésével képes megvalósítani azt, amit ígér” – emelte ki Antal Árpád.

A számokkal bizonyította kijelentését: 2021-től 2023-ig a helyi adókból 28 101 255 lej folyt be a városi költségvetésbe ingatlanok és autók után fizetett adók formájában, ezzel szemben 150 millió lej európai uniós támogatást nyert a város fejlesztésre, beruházásokra, tehát több mint ötszörösét annak, amit a lakosoktól inkasszált.

De ha tekintetbe vesszük azokat az összegeket is, amelyek az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának, az általa képviselt erőnek köszönhetően folytak be a város büdzséjébe, akkor ez az összeg kilencszerese a természetes személyek adójának – derült ki a polgármester összesítéséből.

A kormány tartalékalapjából szabad felhasználásra 30 240 000 lejt nyert Sepsiszentgyörgy, amiből akár a szülők által befizetendő osztálypénz is kiváltható volt, roncsautóprogramot is finanszírozhatott, de beruházásokra is fordíthatta az önkormányzat. A város további 38 millió lejt kapott a központi költségvetésből az egyházak és kulturális intézmények finanszírozására annak a törvénytervezetnek köszönhetően, amelyet az RMDSZ kezdeményezett és neki sikerült átvinnie a törvényhozáson, illetve megvédeni attól, hogy hatálytalanítsák.

Ennek azért is van kiemelt jelentősége, mert a magyar önkormányzatok több kulturális intézményt tartanak fenn. „Ha ezt nem kapta volna meg, beleroppant volna a város a kulturális intézmények fenntartásába” – jelezte a polgármester. 

Végül jelentősen növeli a fejlesztésre fordítható költségvetést az is – folytatta az elöljáró –, hogy az RMDSZ javaslatára a személyi jövedelemadó egy részét visszaosztják a megyei önkormányzatoknak, az pedig a maga során a települések között osztja el. Sepsiszentgyörgy ilyenformán 42 320 000 lejhez jutott, vagyis minden 1 lejnyi adó után 3,92-t kapott vissza; ebből lehet támogatni az egyházakat, a közösségépítő programokat, a civil szervezeteket.

Mindent előbbi forrást összesítve tehát minden 1 lejnyi adó után 9,24 lej folyt be a városkasszába, és akkor még nem is volt szó a terelőútról, az akkor 20 millió euróból megépült Sepsi Arénáról, amelynek építését éppen tíz éve jelentette be a város, vagy a 60 millió eurós költségvetésű jégcsarnokról – fejtette ki a kampányeseményen az elöljáró.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. május 30., 20:11
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nagyon helyes, hogy ilyen részletesen beszámolt a polgármester a megvalósítások pénzügyi forrásairól.
  A megvalósítások zöme európai uniós támogatásoknak és az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhető.
  Mind szép és jó, de akkor miért kampányol az RMDSZ Romániában, a romániai helyhatósági választásokra készülődve karöltve a magyar kormány vezéralakjaival?!.
  Értelmezhető úgy is mint önbizalomhiány? Úgy fitogtatja az erejét, hogy közben támaszkodik a mankóra?! Jól mondják, hogy a politikában nem tanácsos keresni az etikát. Főleg a korrekt Fidesznél, amelyik nem riad vissza attól sem, hogy befolyásolja egy másik államban a szavazási folyamatot , miközben harcol Brüsszelben a szuverénítás jogáért. Még mondja valaki, hogy Romániában a magyarok milyen háttérbe vannak szorítva a hatalom részéről!! Ez is az EU-s tagságunknak köszönhető (aki ellen ömlik a kampány). Furcsa, hogy a magyar kormány anyagi támogatása, amit az RMDSZ-nek köszönhet a város, nincs is nyíltan és konkrétan feltüntetve ebben a beszámolóban.

 • User
  Dátum: 2024. május 30., 21:03
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Remek!Akkor legyen ez az „élhető” város az első, mely nem szed adót a polgáraitól!Úgysem az a fejlesztés motorja. Itt van nekünk az rmdsz, ők megoldanak mindent!!!Ha én fizetek 1lejt, az rmdsz hoz 9-10 lejt, akkor mi szükség van az én nyomorult, keservesen megkeresett 1 lejecskémre?Hm, kicsit túltolta a biciklit polgármester úr, nem?

  • User
   Dátum: 2024. május 31., 16:27
   ÉRTÉKELÉS: 9

   A kórház a város lakosságánál nagyobb embertömeget szolgál ki. Addig míg van pénz fölöslegesen újra aszfaltozni utcákat, kicserélni nagyon jó minőségű szegélyköveket addig ne fényezzék magukat.

 • User
  Dátum: 2024. június 1., 9:07
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Titeket akik kiképeztek és elbaxták sorsunkat, azok kellene szégyelljék magukat! Azok a mumusok jól megvannak, fantom cégek árnyékában, amig ilyen bohócok vezetnek! Megérett az emberiség a pusztulásra!

 • User
  Dátum: 2024. június 1., 10:26
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Milyen munkas polgi kinezete lett erre a kampanyidoszakra Arpadnak? Vettetek eszre, oda a nyakkendo es az oltony, kozulunk valo kerem, kockas ing, stb… Szaladgal a koron kivuli negyedekbe, 1o perc erejeig ugyan, 3 foto legyen meg s a poszt a fb ra, hogy torodik velunk. Van alternativa, szavazzunk okosan!

 • User
  Dátum: 2024. június 3., 10:28
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Kedves polgarmesterek, ha annyira nincs penz befektetesre meg kell vallni par alkalmazottol ugyis annyian vannak hogy az rengeteg es akkor a lakosag adojabol lehet majd befektetest is eszkozolni, miert kell mi lakosok annyi embert eltartsunk?