Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ahol már csütörtökön elkezdődik a megemlékezések sora

Ahol már csütörtökön elkezdődik a megemlékezések sora Kovászna megye

Bár a magyar forradalom és szabadságharc kitörésének napjára pénteken emlékezünk, Kovászna megye egyes helyszínein már egy nappal korábban elkezdődik a nemzeti ünnepre való ráhangolódás. Így például a bodvaji kohónál csütörtökön koszorúznak.

Hirdetés
Hirdetés

1848 őszén Gábor Áron tudvalevőleg Erdővidéken, az 1831-ben épített bodvaji vashámorban öntötte a Székelyföld önvédelméhez oly fontos első három ágyúját – igaz, az egyik csövének még a sepsiszentgyörgyi próbalövésnél kitörött az oldala, és második is megrongálódott. Itt csütörtökön 13 órakor hangzik el beszéd és helyezik el a kegyelet koszorúit, majd 16.30-kor immáron Baróton, az egykori Korona szálló kapuja melletti Kossuth-emléktáblánál és a római katolikus torony oldalán található 1848–49-es emléktáblánál, 16.45-kor a tejgyár bejárata melletti Beke-emléktáblánál, 17 órától pedig a baróti református egyházközség szervez ünnepséget a Zathureczky temetőben.

Egy órával később Mese–Monda–Mitológia – in memoriam Benedek Elek és Móra Ferenc címmel nyílik képzőművészeti kiállítás Erdővidék Múzeumában, míg 19 órától a felvidéki Fábián Zoltán Örökségem a magyar nyelv című előadása tekinthető meg a művelődési házban. Közreműködnek a baróti Gaál Mózes Általános Iskola kórusának tagjai.

Pénteken 11 órakor ünnepi istentisztelet és megemlékezést tartanak a köpeci református templomban, majd a templom falán elhelyezett emléktáblánál, továbbá a központi emlékműnél és a ’48-as kopjafánál koszorúznak.

Baróton 12.30-kor kezdődik a megemlékezés Baikó Lajos ’48-as honvédtiszt posta előtti emlékművénél, 13 órakor az ünneplők innen vonulnak fel zászlókkal a véceri keresztútnál lévő, az 1848. december 9-i köpeci és december 13-i rikai csatákban elesett honvédek tiszteletére állított emlékműhöz. Itt 14 órától ugyancsak meg megemlékeznek és koszorúznak, 19 órától pedig a Maros művészegyüttes Erdélyország szép vizei című folklórelőadása zárja a napot a művelődési ház nagytermében. Itt mindkét előadásra ingyenes a belépés.

A véceri emékműről korábbi cikkünkben is olvashat.

Ugyancsak csütörtökön zajlik a nyergestetői megemlékezés is, ahol 13 órakor a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző és az Apor Péter Szaklíceum diákjai adnak elő ünnepi műsort, illetve koszorúznak.

A sepsiszentgyörgyi események programját ITT találja.

Fotó: Borbáth Katalin/Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük