Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A székelyföldi románokkal való szolidaritás napját ünneplik március 14-én Sepsiszentgyörgyön

A székelyföldi románokkal való szolidaritás napját ünneplik március 14-én Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

A világ románsága Kovászna-Hargita-Maros megyei románok iránti szolidaritásának a napját ünneplik március 14-én Sepsiszentgyörgyön a Románok románokért című rendezvénysorozattal – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség a szervező civil szervezetek közleményére hivatkozva.

Hirdetés
Hirdetés

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma által szervezett rendezvénysorozatot a sepsiszentgyörgyi Román Szellemiség Múzeumában tartják. Ezen megvitatják többek között annak a beadványnak a helyzetét, amelyben a székelyföldi románok civil fóruma a bukaresti kormány, parlament és elnöki hivatal segítségét kérte a székelyföldi románok megmaradásához és az etnikumközi viszonyok normalizálásához a térségben.

Ez alkalommal öt olyan román személyiségnek készülnek átadni az Ilie Moldovan ortodox teológiai tanárról elnevezett díjat, akik sokat tettek a székelyföldi románok identitásának megőrzéséért.

A rendezvényen többek között beszédet mond a térség ortodox püspöke, a három megye prefektusa, akik a román kormányt képviselik megyéjükben.

Amint a románok civil fóruma közölte: a rendezvényen egy olyan „Sepsiszentgyörgyi nyilatkozat” elfogadását tervezik, melyben a románok megmaradásának a biztosítására, az etnikumok közötti együttélés normalizálására kérik a kormányt, a parlamentet és az államelnöki hivatalt. A dokumentumban arra is kérik a megszólított intézményeket: akadályozzák meg, hogy „Magyarország társszuverenitást gyakoroljon az úgynevezett Székelyföld fölött”.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 3., 9:58
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Na ezeket kellenne elvinni egy gyorsított tanfolyamra Dél-Tirolba ,hogy lássanak csodát…Olaszország legelmaradottabb vidékéből az egyik legfejlettebb régió lett .Miért nem ezen lovagol az rmdsz és a többiek ,hátha felgyúl a lámpa az agyakban.Minden nap ezt kéne harsogni ,terjeszteni ,beszélni ,vetíteni meghívni őket is .Vagy akkora sötétség van ?

 • User
  Dátum: 2020. március 3., 17:06
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Szerencsétlenek!Jön felétek a Balkánról a sáskahad és ti lobogtatjátok a zászlókat meg belülről féltitek a neamokat mert nagyon el vannak nyomva.Erre van az a mondásotok ,hogy ‘țara arde şi baba se piaptănă”…/ég a haza ,a vénasszony pedig fésülködik./Mindjárt hajatok sem marad ,de kimentek ordibálni meg zászlót lengetni ,azután irány a vendéglő ivászat meg zabálás…pedig benne vagyunk a Nagyböjtben.Vagy.csalánlevest meg fuszulykafőzeléket / persze csólány nélkül/fogtok enni és vizet fogtok inni?

 • User
  Dátum: 2020. március 3., 23:10
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Szerencsere ugy dontottek hogy 15 ke elott tartjak es igy majd meglatszik a kulombseg majd hogy ki van tobbsegbe a varosban es ki hogyan unnepel!!!!!

 • User
  Dátum: 2020. március 4., 10:50
  ÉRTÉKELÉS: 11

  …”népek tavasza, március idusa” Tudják március 15.én mit ünnepel a magyar,de nemcsak?! Hol voltak 1848 ban?! Hát 1000 éve?! 1 orosz úriember talán választ adott volna nekük de nem engedték be az országba!😂

 • User
  Dátum: 2020. március 4., 10:45
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ha jót akarnak meghívják a magyarok vezetőit is és 1ütt panaszolják el,h velük 1ütt szenvednek mert a román állam szegénységben tartja e 3 megyét a magyarok miatt! Gondoljunk fizetésekre, beruházásokra! Itt nem történik semmi jó! Kovászna Zabola,Intorsura,Bereck,Sztgy és Kézdi környékéről a románság nagy része Olaszországba telepedett ki, de nem a magyarok miatt, hanem inkább a fajtájuk miatt! Ajánlok kedves újságírók 1 szép riportot lehozni 14.ére!!!😎

  • User
   Dátum: 2020. március 4., 13:36
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Elfelejtették a szerencsétlen vajnafalviak,hogy a saját fajtájuk a hőn szeretett conducator akarta lebontatni emeletes házukat?Milyen feledékenyek…nagyon szeretik a bukaresti gz.embereket aztán azoknak az a céljük hogy tegyék rá a kezüket a vagyonaikra…a Szeben környéki falvaikra már rátették a kezüket a tiszta levegőte rákaptak aztán felhúzzák a beton palotáikat a domboldalon.Ahelyett hogy kivonulnának ptthon maradnának mert nem lehet tudni ki fertöződött meg közben és úgy megy a tömegbe.És a neamok Olaszországból jönnek,de lehazudják ….mindenki Németországból jön mostanába.No de olasz rsz kocsikkal?

 • User
  Dátum: 2020. március 4., 10:36
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Magyarországnak fáj Erdély, úgy mint Romániának Basarabia! Magyarország egyetemeket, óvodákat épít,támogatja a gazdálkodókat,elkészítette Ro fele a sztrádákat ez hol rossz frații noştrii?! Tüntettek,majd mentek Magyarországra nyaralni! Ott jobb?! Hát igen szép Gyulán,Hajdúszoboszlón,de még Sárvárig is elmentek, hogy lazítsatok! Olyankor egy picit nem szégyellik magukat?!😁

 • User
  Dátum: 2020. március 4., 13:14
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Hát fáj a foguk Gyulára ,Hajduszoboszlóra meg Debrecebre ugye ,pana la Tisa …meg Szegednek a fele legalább ,meg még amit a svéd bakter mondott a vonatnak…