Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kulturális különbségek határozzák meg a magyar-román viszonyt

A kulturális különbségek határozzák meg a magyar-román viszonyt Kovászna megye

Mi és Ők – helyünk a világban címmel tartott interaktív előadást Kézdivásárhelyen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A Kanta Szakképző Központban lezajlott eseményen a magyar-román viszony, a közigaztasi átszervezés, illetve aktuálpolitikai kérdések is terítékre kerültek.

Hirdetés
Hirdetés

Bevezetőjében Tamás Sándor elmondta, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetével közösen életre hívott beszélgetéssorozat célja olyan témák körbejárása, amelyekről eddig nem, vagy csak kevésbé esett szó. A közönség bevonásával több olyan témát vázolt fel, amelyek esetében fennállhat a „mi és ők”-ellentét (nők és férfiak, fiatalok és idősek, individualizmus és közösségépítés), majd politikai síkra evezve a magyar-román viszony kihívásait taglalta.

A gyakori kormányváltások gátolják az ország fejlődését

Kifejtette, a román politikusok azért nem tudnak hosszú távra tervezni és stratégiákban gondolkodni, mert a vezető beosztásban levő személyek nagyon gyakran váltogatják egymást. „1989-től 34 miniszterelnöke volt Romániának. Ez évente átlagosan egyet jelent. Hogy lehet vezetni hosszú távon egy országot, hogy legyen stratégiai gondolkodásról beszélni ilyen körülmények között?” – tette fel a kérdést.

Fotó: Török Etele

Tamás Sándor szerint a legnagyobb akadályt az ország fejlődésében az jelenti, hogy mindegyik vezető beosztásba kerülő román politikus a saját elképzelését szeretné megvalósítani, ezért gyakoriak a törvénymódosítások és nagyfokú a kiszámíthatatlanság. „Az a különbség köztünk és a bukarestiek között, hogy mi több éves programokban gondolkodunk ők viszont rá vannak kényszerülve a rövid távú gondolkodásra” – fejtette ki, majd történelmi áttekintést nyújtott a jelenség kulturális hátteréről.

Úzvölgye egy tektonikus ütközőpont

Mint mondta, Európát az úgynevezett ortodox törésvonal szeli ketté, elválasztva egymástól a nyugati és a keleti kereszténységet. „A nagy egyházszakadás 1054-ben történt, ugyanis már akkor gondolkodásbeli különbség jellemezte a keletieket és a nyugatiakat. Nem a nyelvi különbségek vagy azonosságok, hanem a nagy világvallások kulturális háttere határozza meg a gondolkodásmódunkat” – vélekedett, majd példákkal is illusztrálta a két kultúra közti eltéréseket.

Fotó: Török Etele

A tanácselnök hangot adott azon véleményének, miszerint Úzvölgye esetében is e két világ ütközése okozza a konfliktusokat. „Úzvölgye egy kulturális tektonikus ütközőponton van, és ugyanúgy, mint a geofizikában, ahol találkoznak a lemezek, ott ütköznek, és feszültéség alakul ki” – fogalmazott.

A nacionalisták a magyarok nélkül képzelik el az ország jövőjét

A beszélgetés utolsó részében aktuálpolitikai kérdések kerültek előtérbe, Tamás Sándor a politikai pártok aktuális támogatottságát ismertetve a nacionalista alakulatok (AUR és SOS) térnyerésére hívta fel a figyelmet. „A hagyományos pártok világképében valahol benne vagyunk mi, magyarok is. Ők is románok és ortodoxok, de elfogadták a helyzetet, és lehet velük tárgyalni. A nacionalisták jövőképében azonban nem vagyunk benne, ha hatalomra jutnak, akkor kizárólag román és ortodox Romániát képzelnek el” – figyelmeztetett.

Fotó: Török Etele

A háromszéki RMDSZ elnöke kitért arra is, hogy az idei választási évet követően közigazgatási átszervezésre készülnek Romániában, amely a tervek szerint a községeket, a városokat és a megyéket egyaránt érintené. Mint mondta, egyes elképzelések szerint egy községhez legalább ötezer lakosra lenne szükség, amely feltételt Kovászna megyében jelenleg csak Előpatak teljesíti, mindenhol máshol összevonásokra lenne szükség. „Egy közösség élete nem könyvelési kérdés, nekünk az az érdekünk, hogy a közösség működjön – jelentette ki. Úgy vélekedett, hogy azok a települések, amelyek nem lesznek községközpontok, várhatóan el fognak halni, ugyanakkor az átszervezések az etnikai arányok felborulásához is vezethetnek a megye egyes részein.

Összevonnák Kovászna, Hargita és Brassó megyét

A tervek a megyék számának csökkentésére is vonatkoznak, az egyik tervezet szerint például Hargitát, Kovásznát és Brassót egyetlen megyévé olvasztanák össze. „Ebben a mega-megyében körülbelül 1,1 millió ember élne, akiknek csak 42 százaléka lenne magyar” – hívta fel a figyelmet Tamás Sándor. Rávilágított, hogy egy ilyen helyzetben a többség akarata érvényesülne, vagyis a magyar közösségek kevesebb pénzt kapnának fejlesztésekre, illetve a kulturális intézmények fenntartására.

Fotó: Török Etele

A választásokra visszatérve a tanácselnök kiemelte, hogy a nacionalista pártok várhatóan 10 százaléknyi olyan személyt is meg tudnak majd szólítani, akik korábban nem mentek el szavazni, ugyanakkor 700 ezer moldovai állampolgár is rendelkezik szavazati joggal Romániában, így várhatóan meg fog nőni az 5 százalékos bejutási küszöb eléréséhez szükséges szavazatszám a parlamenti választásokon. „A román pártoknak van egy hátországuk, van tartalékuk, nekünk viszont nincs ilyenünk” – hangoztatta, hozzátéve, hogy a magyar közösség csak a választók passzív rétegének meggyőzésével tudja növelni erejét.  

Fotó: Török Etele

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. március 29., 14:26
  ÉRTÉKELÉS: 31

  Mit beszel ez, hogy azert nem tudnak Romaniaban hosszu tavra tervezni, mert idezem : „a vezeto beosztasban levo szemelyek, nagyon gyakran valtogatjak egymast „. Na es mit szeretnel Sanyika, hogy diktatura legyen. A Ceausescu idejeben nem valtogattak egymast, ott volt egy Oteves Terv es egy diktator egyedi javaslata, amire senki nem mert nem-et mondani. Amit a diktator az alattvaloi orra ele tolt, arra a bologato Janosok 100%-ban igent mondtak! Talan ezt szeretned visszasirni ?! Nekem errol a Caligula cimu film egyik jelenete jut eszembe, ahol a Cezar altal rendezett tivornyan a Cezar folallt az asztalra es kiadta a parancsot :-Mindenki terdre ! Aztan :-Mindenki negykezlab maszik ! Mivel latta, hogy egyetlen szenatora es alattasa sem mer ellenkezni, tovabb folytatta a gunyolodast:-Most mindenki ELJENT kialt ! -AVE CESAR !!! uvoltottek az alattvaloi . Ezt lattan a Cezar, gunyosan elkezte utanozni a juhokat : -BEHEHEHE.., BEHEHEHE… ! Mire a szenatorok es alattvaloik korusban feleltek :-BEHEHEHE..,BEHEHEHE… ! Erre Caligula Cezar, gunyosan azt mondta :-Szaros kis birkak vagytok mind ! Az en birkaim ! Talan ezt szeretne az RMDSZ visszasirni, hogy az egesz Romaniaba olyan diktatura uralkodjon, mint naluk, a parton belul ! De ebbol nem esztek, arra merget vehettek !

 • User
  Dátum: 2024. március 29., 17:52
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Hadd jöjjön a megamegye. Hátha véget ér a kreált szegénység mert verjük a mellünket a semmivel, közben négyévente jön az együtt tovább című üres duma.

 • User
  Dátum: 2024. március 29., 21:29
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Tamas Sandor kerem ossze meg inkabb sajat tapasztalatait, hogy lehet kozpenzen megelni ugy, hogy semmilyen nagy projekt nem fuzodik a megyeben a nevehez a 30 ev megelhetesi politizalas alatt?