Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Fényírdát népszerűsítik

A Fényírdát népszerűsítik Kovászna megye

Az Örökségünk Őrei elnevezésű helytöténeti vetélkedő május 6-án, Szatmárnémetiben rendezendő országos döntőjébe jutott a kézdivásárhelyi Turóczi Mózes Általános Iskola diákjaiból verbuvált Napfényírda nevű csapat. A részletekbe a céhes városi Bogdán-fényírdát „örökbe fogadó” diákok irányítója, Szilveszter Orsolya tanárnő avatta be lapunkat.

Hirdetés
Hirdetés

A csapat tavaly október végén „mozdult be”, jegyezte meg elöljáróban Szilveszter Orsolya. „A nevezés alapkritériuma egy műemlék épület »örökbe fogadása«, és egy annak népszerűsítését szolgáló Facebook-oldal létrehozása volt” – idézte fel a pedagógus. Az első forduló feladatai között eseményszervezés, fotózás, információszórás és médiamegjelenés szerepelt. „A gyerekek a kézdivásárhelyi Profi Rádióba kaptak meghívást és kisfilm is készült” – sorolta.

Lépésről lépésre a döntőig

A második fordulóban öt kisfilmet készítettek az épületről és annak történetéről, majd tettek közzé a csapat Youtube-csatornáján. Miután a megyei forduló akadályait is sikerrel vette, a regionális fináléban Hargita és Maros megyék legjobbjai fölé kerekedve jutott be az oszágos döntőbe a hetedikes Perdi Petra és Barta Nikolett, illetve a nyolcadikos Vitus Szabolcs, Sós Zoltán Márió és Csiszár Viktor Dániel és Lupán Norbert Ernő alkotta csapat.

„A megyei döntőre egy rövid színdarabbal kellett készülnünk, melyben az örökbe fogadott épület törénetét kellett megjeleníteni. Ezt adjuk elő az országos döntőben, illetve még péntekig különféle online tevékenységeket is folytatunk a verseny részeként, amelyeket az Örökségünk Őrei – A Kézdivásárhelyi Napfényírda elnevezésű Facebook-oldalunkon is követhetnek az érdeklődők.

A helyiek sem ismerik

És hogy miért éppen a Fényírdára esett a választásuk? „Különlegesnek találtuk ezt az épületet. Egyrészt kilóg a sokak által örökbe fogadott várak, kastélyok sorából, másrészt a kézdivásárhelyi lakosok java része sem hallott erről az épületről. Bár kívülről nem tűnik ki a többi épület közül, belül igazi kincset rejt: Erdélyben még egyetlen hasonló napfényműterem található Székelyudvarhelyen” – érvelt. Hozzátette, a csapat beleásta magát az épület és az ott tevékenykedő Bogdán-család történetébe és tevékenységébe.

„Külön kaland volt a gyerekek számára megtudni és megtapasztalni, hogy régen hogyan készültek a fényképek. Emellett a dokumentálódás, interjúkészítés, kamera előtti szereplés, illetve az eseményszervezés mind kihívást jelentett és remek tanulási lehetőséget nyújtott számukra. Legfőbb hozadéka a közös munkának a döntőbe jutáson túl az, hogy egy remek kis csapat kovácsolódott össze” – nyugtázta.

Miért napfényírda?

„Az egykor a Bogdán fényképészcsalád tulajdonában lévő épületben található napfényműterem oldala és mennyezete üvegből épült, a fényképészek különböző fényáteresztő és takaró textíliák mozgatásával érték el azokat a fényhatásokat, amelyek a magyar fotóművészetet világhírűvé tették. Az épületet 2002-ben a Magyar Kincstári Vagyoni Igazgatóság megvásárolta a család örököseitől, 2007-ben felújította és a kézdivásárhelyi múzeum ügykezelésébe adta át” – tudhatjuk meg egyebek mellett az Örökségünk Őrei – A Kézdivásárhelyi Napfényírda Facebook-oldalról.

Fotó: RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük