Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A bizalom képviselői

A bizalom képviselői Kovászna megye

Helyi tejtermelői lánc létrehozására irányuló pályázatot nyert a LAM Alapítvány a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökségtől (AFIR), a Helyi termékpiac létrehozása a Kovászna megyei Illyefalva – Sepsiszentgyörgy – Uzon kistérségben, rövid ellátási lánc kialakítása érdekében címmel. A pályázat célja egy olyan közvetlen tejtermelői lánc felépítése, melyen keresztül a tejtermelő gazdától, egy helyi tejfeldogozó kisüzemen keresztül közvetlenül jutnak el a tejtermékek a fogyasztóhoz, Kovászna megyei helyi boltok és panziók segítségével.

A 80 ezer euró értékű projekt fő nyertesei Muntyán Gyula illyefalvi gazda, a Meotis tejfeldolgozó és a Téglás panzió. Az első biztosítja a tejet a Meotisnak, a panzió pedig mint közvetlen értékesítési pont szerepel a Meolat néven népszerűsített láncban.

Ahogy Klárik Attila, a LAM igazgatója a Téglás panzióban szervezett múlt heti sajtótájékoztatón elmondta, az idő bebizonyította, hogy a helyi termelőknek egyetlen esélye a multikkal szemben az alulról induló szövetkezés, amelynek nagy hagyományait térségünkben a kommunizmus rombolta le alaposan. A kapitalista országokban viszont a jelenben is nagyon jól működő szövetkezetek léteznek.

A Meolat-láncban résztvevők érdekszövetsége is a bizalmon alapul, a tagok évtizedek óta ismerik egymást, a Meotis sajtgyár a LAM-mal egyidős, 25 éves vállalkozás, mely az uniós csatlakozás után is talpon maradt nagyon sok más tejfeldolgozóval ellentétben. (A 2007-ben meglévő 32 tejfeldolgozóval ellentétben ma már csak négy működik megyében.) Ezzel az értékesítési lánccal, szövetkezéssel egy mintát is próbálnak felmutatni, rábírni másokat is a szövetkezésre – nézett a jövőbe Klárik.

Hirdetés
Hirdetés

A partnerségi társulás egy honlapot is működtetett, a pályázati pénz nagyobb része egyébként a termékek és a forgalmazó kis web­áruház népszerűsítésére fordítandó, ennek érdekében 12 rendezvényt is szervezniük kell a működtetőknek. A www.meolat.ro weboldalon, amelyet a Stormer reklámügynökség részéről Igyártó Réka mutatott be, megtalálhatóak azok a tejtermékek, amelyeket rendelni lehet (s amelyeket egyébként a Bertis üzletekben is megtalálnak), illetve a szövetkezőket is külön-külön bemutatja a honlap.

Ahogy Bakó Zoltán, a Meotis tulajdonosa elmondta, ennek az értékesítésnek elsősorban a fogyasztó a nyertese, olyanformán, hogy frissen kapja meg a termékeket, a helyi termelőknél pedig ottmarad az üzletek által inkasszált haszon, amelyből aztán fejleszthetnek is. A Meotis egy héten egyszer eddig is kiszállított a megrendelőknek termékeiből, szállítási díjat nem számoltak fel, és nem lesz a webáruházban sem, bár csak Szentgyörgyön viszik házhoz a termékeket.

A Téglás panzió tulajdonosa is örömét fejezte ki, hogy a nála megszálló vendégeknek ezután a tejtermékeket is felkínálhatja, azok egyébként a menübe is be vannak építve, de nagyon sok bukaresti, magyarországi turista már jó előre leadja a rendelést, hogy helyi termékekből ennyit és ennyit szeretne hazavinni.

Héjja Szabolcs marketingszakember az online értékesítésben rejlő lehetőségeket mutatta be, valamint a piacot uraló trendeket. Előadásából kitűnt, az utóbbi három évben meredeken nőtt az online boltok száma. Romániában is dinamikusan fejlődő ágazat az e-kereskedelem. 2015-ben 4000 aktív webbolt volt, 2017-ben 7000, 2018-ban 14 ezer.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük