Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Még csak két nap

Még csak két nap Vigadó

Vasárnap teszik közzé a VigadóArt alkotói a Kristálytömb című adventi filmsorozat első epizódját. Az ünnepváró filmekben 27 helyi és környékbeli személyiség és ifjú tehetség Lackfi János-versekkel varázsolja szebbé a várakozás szentségét.

A Boldog Özséb katolikus templomban szolgáló Kovács József tisztelendő az idei évben is szerepet vállalt a VigadoArt produkciójában. Szíven érintette az adventi gondolatokra való előkészületnek a varázsa.

– Kezdetben volt bennem egyfajta izgalom, annak okán, hogy mindez eltér a megszokottól. Éreztem, hogy teljesen más egy teremben, csupán a kamerának beszélni, szemben azzal, amikor szemkontaktus alakítható ki a hallgatósággal. Számomra nagyon fontos a találkozás” – fejtette ki a tisztelendő, majd hozzátette, hogy az idén az advent második és negyedik gyertyájának meggyújtása kapcsán fogalmazta meg üzenetét a többnyire egyszerű gondolataival, amelyből nem hiányoznak a hétköznapi példák, történetek:

– „Mielőtt szólanék, mindig átengedem a szívemen mindazt, amit mondani szeretnék, vagy amit a jó Isten általam közölni akar.”

Hirdetés
Hirdetés

Örvendett, hogy egy kis tapasztalatot nyerhetett a média világából, ugyanakkor építő volt számára mindaz, amit a forgatás alatt apró észrevételek útján kapott, úgy érezte, a felvételek alatt, ahogyan és amennyire sikerült átadni magát a pillanatnak, annyiban vált megajándékozottá, egy kis önbizalommal, a jó Isten részéről.

Ruszka Sándor lelkipásztor számára a Biblia egyik idézete foglalja össze leginkább, hogy mit is jelent számára a felkészülés.

– „Jó csendben várni az Úr szabadítására”. Számomra egy kicsit ennek a megélését jelenti az advent. Ez a mondat egy olyan korban született, amikor Izraelben minden a feje tetején állt, és egy olyan bibliai könyvben található, amelynek a héber neve úgy is fordítható, hogy „jaj”. A sok jaj mellett van, ami jó. Amikor bibliai igéket válogattam a Lackfi János-szövegekhez, azt éltem meg, hogy ez jó! Ez a fajta adventi készülődés kivesz a rutinból, a hétköznapokból, befelé és felfelé fordít – taglalta, majd kiemelte, hogy a Kristálytömb egy olyan világot teremt, amely zaklatott lelkünket lecsendesíti. – Jó volt átélnem, hogy mindez a mi történetünk is, az én történetem is. A mi megváltásunk. Az én megváltásom – zárta gondolatait a lelkipásztor.

Olasz Béla, a kantai Szentháromság római katolikus templom segédlelkésze azt a kérdést boncolgatja, hogy mi is az advent? – Nagy titok ez: nem tudni, hol kezdődik, és hol ér véget. Adventben arra készülünk, hogy méltón tudjuk fogadni, egyáltalán alkalmasak legyünk befogadni az élet Urát, aki – értem és érted – a teremtett világban testet öltött. Ez hát a szentidő, amikor gyermeki hittel várakozunk – hangsúlyozta a tisztelendő úr. – Figyeljünk lelki immun-, ima- és ivórendszerünkre. Lelki immunrendszerünk az, ami minket erősít. Amitől jól érzem magam a bőrömben: egy meghitt beszélgetés, egy szép találkozás. Az imarendszer nem más, mint kicsit szorosabbra fűzni a jó Istennel való kapcsolatunkat, mert’ hát Őrá várakozunk. És a legutolsó az ivórendszer: azt befogadni, magunkba szívni, ami gazdagít, ami által többek lehetünk. Szomjazni a szépet, az igazat, a szentet – tanácsolta. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. november 26., 14:14
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Várunk…

    Álarcban várunk Jézus, Téged.
    A gonosz vírus gyötri életünk.
    Járvány vetült számtalan házra.
    Csendesebb lett az ünnepünk…

    Földünk riadt. Sorsunk, szakadt.
    Most, nagyon várjuk Érkezésed.
    Ez az Óév is, elszaladt.
    Még sötétségben, várjuk a Fényed…

    Ne hagyj el minket ,nézz reánk.
    Nem vagyunk bűnösebbek másnál.
    A Szülőföldünk, a hazánk.
    Bűnbánóan állunk ,a vártán…

    Várunk Reád, hisz mindig vártunk!
    Egyetlen vigaszunk Te vagy!
    A mélyből, ma is Hozzád kiáltunk.
    Lépj be kapunkon, el ne hagyj!
    2021 11.26

  • User
    Dátum: 2021. november 28., 10:25
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Fikker János:

    ADVENT…

    Hát várakozz, mert várni érdemes!
    Akire vársz, bizonnyal jönni fog.
    Kering a Nap. a Föld, forog,
    mert csillagok közt van az otthonod.

    Mindenki vár .A titokzatos űrben,
    Születésétől, reszket a halál.
    Hisz, jön a Fény! Ő ide, vissza jár,
    és megsimogat amikor rád talál.

    Igyekezz hát, ha sötétben éltél.
    Legyen ünneped, több napod.
    Ha bűneidet rendre elhagyod,
    az ajándékot, Te is megkapod.

    Csendet, nyugalmat, felszabadulást.
    Lelked béklyói, összetőrnek.
    Súly alatt a kavargó Időnek,
    hírnökök, angyalok jönnek.

    Nagy fényességben, Akire vártál.
    Szelíden szólít, „Térj meg ember!”
    Élj tisztességben, szeretetben.
    Ne légy kerékkötő az ÉGI RENDBEN…