Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elbugázott milliárdok

Éppen arról kezdtem írni, hogy a jelenlegi parlamentben hányan díszelegnek felsőfokú tanulmányok nélkül, amikor a nyugdíjasok pénzalapját a kezdetektől ismerő Dorina Barcari a tévében elnyilatkozta, hogy több milliárd dollárt bugáztak meg a nyugdíjalapból. Nem valami betörők, hanem a legnagyobb tolvaj, az állam.

Tízmilliárd dollárt meghaladó summáról van szó: amikor egy-egy kormánynak pénzre volt szüksége, egyszerűen, pofátlanul a szépkorúak összegéhez nyúlt, azzal, hogy majd a költségvetésből visszaadja. Mondanom sem kell, csak kis hányadát adták vissza. Ugyancsak több milliárd lejt tesz ki a vállalkozások részéről beszedett, de a pénztárnak át nem adott összeg. És ezt a mindenkori román kormány elnézi. Mint amiképpen az egészségbiztosító pénzére is aspiráltak és lenyúlták.

De hogy teljes legyen az idősek lenézése, még a mezőgazdaságban valaha dolgozó öregek járandóságára is rátették a kezüket, majd odacsapták a nyugdíjasok közé, mondván, hogy fizesse csak a pénztár az idős szántóvetőket, majd a hatalmon lévők adnak ehhez pénzt. Láthattuk, hogy miként adtak, még a nyomorhoz is kevés az összeg. Pedig a magánkasszákhoz a kormányoknak semmi közük nem volt, és amit onnan elvettek, azt vissza kellene adniuk. Nem pedig azon lovagolni, hogy sok az idős, már kiszolgált ember, aki nem kér mást, csak a jussát.

Erre fel a munkaügyi miniszter (ahelyett, hogy a nyugdíjakat a törvénynek megfelelően felemelné) fűnek-fának panaszkodik, hogy nincs pénz, az idősek a fiatalok nyakán élősködnek, dolgozni küldi őket. Szégyentelenül. A kormányfő pedig arról hadovál, hogy a tavaly már felemelték a nyugdíjakat, és az idén nem lesz juttatásnövelés. Tehát gyakorlatilag befagyasztják. Persze, a lenyúlásról nem beszélnek, pedig ez most is dívik, ahányszor csak vad elgondolásokra pénz kell. És most kell.

Szerencsére az öregek sem ülnek ölbe tett kezekkel, egymás után tüntetnek az ország különböző városaiban. Kérik vissza az ellopott pénzüket. Az az igazság, hogy amit az állam megkaparintott, azt nem adja vissza. Ezért beperelték, hiszen nem a közvagyonban matatott, hanem magánvagyonban. És ha nem sikerül megnyerniük országon belül a pert, nemzetközi fórumokhoz, bírósághoz fordulnak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük