Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A professzornő álma

A bukaresti szemészeti klinika igazgatója, az orvos-professzor Monica Pop minden újesztendő előtt több tévében is elmondja, hogy ügyeljenek a tűzijátékkal, főleg a vásárokon kapott, fényszikrákat szóró tűzszerekkel: a rakétákkal, ördögszemekkel, sárkánytojásokkal, durrancsokkal, varázsvirágokkal, sikolyokkal és más, fantázianévvel ellátott pirotechnikai eszközökkel, mert ha illetéktelen kezekbe kerül, akkor használatuk veszélyes. „Nincs olyan szilveszter, hogy ne hoznának rengeteg sérültet, főleg gyereket az ünnepi dáridók után a klinikára” – mondotta a doktornő, aki hosszas harcok árán elérte, hogy a legveszedelmesebb tűzszerek árusítását letiltsák, sőt, a többiek használatát tűzszerészeti ismeretekhez, pirotechnikai jártassághoz kösse, vásárlását csak közvetlenül szilveszter előtti napokban engedélyezzék.

Mondanom sem kell, hogy a törvényes előírásokat áthágják, nemcsak ami a tűzszerek adás-vételét illeti, hanem felhasználásukat is, mondván, hogy az új esztendő üdvözlésére nem elég a pezsgődurrogtatás, hanem dörrenésekre, fényorgiára is szükség van, ezt örökölte a román nép, de a nemzetiségek is. Nem lehet leállítani.

Amint a szememmel láttam, de a fényképek is mutatják, a legtöbb helyen az idén gyengécskére sikerült a tűzijáték. Inkább füstje, mint tüze volt. Sok településen a pénzhiányra panaszkodtak. Annak ellenére, hogy a tűzszerekre igen tekintélyes summát költött a lakosság. És dobáltak, lövögettek az ablakokból, erkélyekről derekasan. Olyannyira, hogy megint sokuknak kilőtték a szemét, és volt, akinek a kezében robban fel a tűzszer. Volt, aki egész életére fogyatékossá vált. Mondta is Monica Pop, hogy csak akkor lesz e téren nyugodalom, ha a tűzszerek árusítását, használatát betiltják, és a tűzijátékok megszervezését, lebonyolítását szakemberekre bízzák, kiiktatják a dilettantizmust. Úgy, amint ez a fejlettebb országokban történik. Mert persze, tűzijátékokra szükség van, mert várják a polgárok. De ezt végezzék erre szakosodott cégek szakemberei, biztonságos helyről, úgy hogy az egész városban látszódjon. És ha lehet, fényeffektusokkal, lézer felhasználásával tegyék látványosabbá. És akkor megteremtődhet a professzornő álma. „Lesz olyan szilveszter, amikor senkinek nem verik ki a szemét. Ennek örvendenék a legjobban, még akkor is, ha munka nélkül maradnék. Na, és a kutyák sem rohannának világgá” – tréfálkozott.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük