Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Miért magas az alapkamat?

Miért magas az alapkamat? Románia

Újabb 15 bázisponttal, 0,75-ről 0,6 százalékra csökkentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az alapkamatot – mindeközben a Román Nemzeti Bank (BNR) változatlanul az Európai Unió legmagasabb (2%-os) alapkamatával dolgozik.

Hirdetés
Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy nagyobb kamattal vesz fel hitelt az állam, a cégek és a lakosság, ami kizárólag a bankoknak jó. Ennek ellenére a kormány folyamatosan gazdaságélénkítő intézkedésekről beszél – a jelekből ítélve minden alap nélkül. Legutóbbi sajtótájékoztatóján Fejér László Ödön RMDSZ-es szenátor (fotó) is felhívta a figyelmet: normális országokban a nemzeti bank és a kormány közösen érdekeltek abban, hogy a gazdaság fejlődését elősegítsék. „Romániában ennek pontosan az ellenkezője történik, hiszen az állampolgárok és a gazdaság szereplői messze a legmagasabb kamatokat fizetik a többi uniós országokhoz viszonyítva. Teljesen világos, hogy a cégek működését alacsony kamatokkal lehet közvetlenül és azonnal támogatni. Főleg ilyen válságos időszakban felelőtlenség a BNR részéről, hogy nem lép azonnal, és nem tesz meg mindent a kamatok visszaszorításának érdekében” – fogalmazott.

Mindenekelőtt a lakosság jólétét, a hazai vállalkozások fejlődését kellene szem előtt tartani, nem pedig a pénzügyi intézmények profitját. Követendő példa kellene legyen a magyar kormány és az MNB stratégiája.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük