Hirdetés
Hirdetés

Manus 2020 az Őrkőn

Manus 2020 az Őrkőn Kultúra

Gazdag és színes programkínálatot, neves meghívottakat és rendhagyó közösségi kezdeményezéseket ígér 2020-ra a Manus Őrkői Cigánytalálkozó. Az immár negyedik alkalommal sorra kerülő sepsiszentgyörgyi rendezvényt idén augusztus 24–30. között szervezik meg, természetesen szigorúan megfelelve a járványhelyzet okán előírt korlátozó intézkedéseknek.

A 2020-as esztendő sajnálatos jellemzője, hogy világszerte rengeteg rendezvény és fesztivál marad el, így az éves erdélyi eseménykínálat is jelentősen megcsappant. Ebben a szélsőséges helyzetben próbál rendhagyó színfoltként jelen lenni a 4. Manus Őrkői Cigánytalálkozó, amely az eddigi kiadásokhoz képest is, jóval színesebb és tartalmasabb programsorozattal várja a résztvevőket, illetve a roma kultúra iránt érdeklő közönséget.

Hirdetés
Hirdetés

A Manus nem titkolt célja, hogy a tabuk ledöntése révén, teret és lehetőséget kínáljon az eredményes párbeszédre. Így a rendezvényen a roma nemzetiségű személyek egymásközti, illetve a magyar és a roma közösségek közti dialógus is kiemelt, hangsúlyos szerepet kap. Ennek tükrében,a szervezők a mindenkori találkozás gondolata mentén állították össze a programkínálatot, amelyben a szakmai konferenciától kezdve a hagyományos néptánc, folklór és mesterségek bemutatásán át egészen a vásári játékokig és versenyekig, sok minden helyet fog kapni.

Az igencsak széles skálán mozgó eseménysor két hangsúlyos részből tevődik össze: az egyhetes rendezvény első napjaiban a Sepsiszentgyörgyön belüli helyszínek és programok kerülnek előtérbe, míg csütörtökkel kezdődően (aug. 27.) a Manus a már jól megszokott helyszínre, a Borvíz utcai halas tavak mellé költözik ki.

– Az idei Manust még az eddigieknél is színesebbre álmodtuk meg, így a városba szervezett programkínálatot is jócskán kibővítettük. Több színvonalas koncertre, szakmai előadásra, konferenciára, kiállításra, nagyjátékfilm és dokumentumfilm vetítésre, illetve villámcsődületre és szoboravatásra is sor kerül majd, de természetesen helyet kapnak a roma irodalommal és tánccal kapcsolatos megmozdulások, szösszenetek is – mondta el Csernátoni Loránd, az eseményt szervező Lármafa Egyesület vezetője.

Szintén gazdag programlehetőségeket kínál a hétvégén életre kelő fesztiválhelyszín is, ahol igazi vásári hangulat, valódi forgatag várja az odaérkezőket.

– Számunkra igazán fontos szempont, hogy ne csak felmutassuk, hanem élővé és elérhetővé, megtapasztalhatóvá is tegyük a roma kultúra sajátosságait – vallja Fekete Lovas Zsolt szervező, majd hozzáteszi: – Éppen ezért, a kinti helyszínre több olyan programpontot tervezünk, amely első kézből mutatja be ezt az igazán színes kultúrát. A kirakodóvásár keretében például kézműves és mesterség bemutatókat szervezünk, de lesz énekoktatás, táncház, tábortűz, illetve lóverseny és ügyességi vetélkedő is. Napközben a néptáncegyüttesek fellépését, esténként pedig a jobbnál jobb koncerteket, majd a csoportos örömzenélést és a közös táncot is figyelemmel követhetik, ki is próbálhatják a résztvevők.

A Manus Őrkői Cigánytalálkozó határozottan szembe kíván menni a mindenkori roma kérdés és kultúra romantizálásával, inkább a valós helyzetek kibontására és felmutatására, illetve a párbeszéd kialakítására törekszik. Szándéka szerint egy olyan ingyenes rendezvényt sikerül idén is megszervezni, amely az ember és ember közti viszonyok megerősítését, illetve a valós értékek megbecsülését helyezi előtérbe.

A rendezvény létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Román Kulturális Alap (Asociaţia Fondului Cultural Naţional – AFCN) és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala támogatja.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások