Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A külügyminisztérium behívatta csütörtökön a bukaresti orosz nagykövetet

A külügyminisztérium behívatta csütörtökön a bukaresti orosz nagykövetet Románia

Valerij Kuzmin bukaresti orosz nagykövetet behívatták csütörtökön a külügyminisztériumba, ahol Iulian Fota stratégiai ügyekért felelős államtitkárral tárgyalt.

Hirdetés
Hirdetés

A külügy tájékoztatása szerint Bogdan Aurescu miniszter a szerdai kijelentései miatt rendelte be az orosz diplomatát.

A tárca közölte, hogy Iulian Fota államtitkár megismételte Valerij Kuzminnak azt, amit Románia, az Egyesült Államok és a NATO a 2011-es román-amerikai rakétapajzs-megállapodás megkötése óta folyamatosan – sőt a közelmúltban is – egyértelműen leszögezett: a NATO rakétavédelmi rendszerének szerves részét képező deveselui katonai létesítmény szigorúan védelmi célokat szolgál, nem az Orosz Föderáció ellen irányul, szerepe kizárólag az euroatlanti térségen kívülről érkező esetleges rakétatámadások elhárítása, és nincs semmilyen szándék vagy lehetőség támadó jellegű rakéták indítására erről a bázisról.

Az államtitkár tolmácsolta ugyanakkor a román félnek azt az álláspontját, miszerint a közvéleményben téves képzeteket keltő nyilvános kijelentések nem segítik elő a felek közötti természetes, bizalmon alapuló párbeszédet, és nem járulnak hozzá egy kiszámítható, konstruktív, mindkét fél jogos érdekeit tiszteletben tartó kapcsolat kialakításához.

A román fél szerint a nemzetközi kötelezettségvállalások és a nemzetközi jog tiszteletben tartása továbbra is alapvető feltétele egy ilyen párbeszédnek – olvasható a külügyminisztérium közleményében.

A bukaresti orosz nagykövet szerdai online sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az eddig rendelkezésre álló információk alapján az orosz fél nem látja sok értelmét a deveselui bázis meglátogatásának, mert már ismerik a támaszpontra telepített rakétaindító rendszert. A diplomata elmondta, az Olt megyei támaszpontra MK 41 típusú függőleges rakétaindító rendszer szerinte „könnyen és gyorsan” alkalmassá tehető csapásmérő eszközök, például Tomahawk rakéták elindítására. Valerij Kuzmin szerint Moszkva inkább írásos garanciát kérne arra, hogy a katonai létesítmény kizárólag védelmi célokat szolgál. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük