Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

FRISSÍTVE: Pénteken együttes ülést tart a román és a moldáv kormány

FRISSÍTVE: Pénteken együttes ülést tart a román és a moldáv kormány Románia

Együttes ülést tart pénteken Románia, illetve a Moldovai Köztársaság kormánya – jelentette be csütörtökön Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

Hirdetés
Hirdetés

“Románia kormánya és a Moldovai Köztársaság kormánya holnap tartja első együttes ülését Chişinăuban. Ennek érdekében Nicolae-Ionel Ciucă miniszterelnök több miniszter kíséretében Chişinăuba utazik, ahol a Románia és a Moldovai Köztársaság közötti, a Moldovai Köztársaság európai integrációját célzó stratégiai partnerségen alapuló együttműködés keretében megbeszéléseket folytat Maia Sandu államfővel, Natalia Gavriliţa miniszterelnökkel és Igor Grosuval, a moldovai parlament elnökével” – mondta a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján Cărbunaru.

A találkozó során több kétoldalú egyezmény aláírására kerül sor az energia, energiabiztonság, kommunikáció, kutatás és digitalizáció, oktatás, infrastruktúra területén.

FRISSÍTÉS: Nicolae Ciucă kormányfő megérkezett Chişinăuba

Nicolae Ciucă miniszterelnök pénteken egynapos látogatásra érkezett Chişinăuba, ahol hivatali kollégája, Natalia Gavriliţa moldáv kormányfő fogadta.

Románia, illetve a Moldovai Köztársaság kormánya pénteken együttes ülést tart a moldáv fővárosban, melynek keretében több kétoldalú egyezmény aláírására kerül sor.

A nap folyamán a román kormányfő megbeszéléseket folytat Maia Sandu államfővel, Natalia Gavriliţa miniszterelnökkel és Igor Grosuval, a moldovai parlament elnökével is.

Az együttes kormányülést megelőzően Gavriliţa és Ciucă virágot helyez el Ştefan cel Mare moldvai fejedelem emlékművénél és Mihai Eminescu mellszobránál, majd ezt követően négyszemközti megbeszélést tartanak.

Nicolae Ciucă a román és a moldovai kormány együttes ülésének elején kijelentette, nagyra értékeli a Moldovai Köztársaság széleskörű nyitását a Romániával való kétoldalú kapcsolat irányában.

Kiemelte, hogy a két kormány együttes ülésének különleges szimbolikus töltete van, ugyanakkor azonban számos megállapodás, egyezmény és memorandum aláírására is sor kerül, amelyek a Románia és a Moldovai Köztársaság közötti együttműködés célkitűzéseit szolgálják. Ezek között van a 100 millió eurós vissza nem térítendő pénzügyi támogatásról szóló megállapodás; a határ menti közúti hidak építésére és megerősítésére, valamint a roamingdíjak csökkentésére vonatkozó megállapodások; együttműködési egyezmények az oktatás, a munkaügyi felügyelet és a katonai oktatás területén; akciótervek az igazságügy és a belügy területén; a kutatásra, fejlesztésre és innovációra, illetve az energiabiztonságra és digitalizációra vonatkozó memorandumok.

A román kormányfő szerint ugyanakkor jelentős előrelépések történtek a kétoldalú együttműködésben többek között a környezetvédelem, mezőgazdaság, pénzügy, egészségügy és kultúra terén.

Nicolae Ciucă emellett a román és a moldovai kormány gazdasági és befektetési együttműködés megerősítéséről szóló közös nyilatkozatának “különleges jelentőségét” is kiemelte beszédében.

A kormányfő úgy nyilatkozott, hogy a román kormány aggodalommal figyeli azokat az energetikai jellegű kihívásokat, amelyekkel a Moldovai Köztársaság küzd.

“Továbbra is a Moldovai Köztársaság mellett állunk ebben az érzékeny, a lakosságot hangsúlyosan érintő témában” – jelentette ki Ciucă.

Natalia Gavriliţa, a Moldovai Köztársaság miniszterelnöke elismerően nyilatkozott a román állam segítőkészségéről.

“Külön ki szeretném emelni az energiabiztonsági együttműködésre vonatkozó memorandumot. A világméretű energiaválság, amely a Moldovai Köztársaságot is sújtja, megmutatta, hogy bajban ismerhetjük meg a jó barátot” – mondta Natalia Gavriliţa.

Gavriliţa: az Európába vezető utunk Románián keresztül vezet

A Moldovai Köztársaság Európai Unióhoz való közeledéséről is szó lesz a román és a moldovai kormány együttes ülésén – közölte pénteken Natalia Gavriliţa moldovai kormányfő.

“A ma aláírásra kerülő dokumentumok révén konkrét tartalommal töltjük meg az európai integrációs stratégiai partnerségünk által nyújtott keretet, mivel az Európába vezető utunk Románián keresztül vezet” – jelentette ki Gavriliţa.

A Moldovai Köztársaság miniszterelnöke elmondta, az együttes kormányülésen szó lesz a térségben uralkodó feszültségekről, az energiaválságról, a világjárvány társadalmi és gazdasági okairól, az alapszükségletet jelentő termékek drágulásáról.

A válság különböző aspektusai mellett azonban a Moldovai Köztársaság Európai Unióhoz való közeledése is a beszélgetés fókuszába kerül. Tárgyalnak a Moldovai Köztársaság és az Európai Unió közötti társulási megállapodás gyakorlatba ültetéséről és meghosszabbításáról, valamint az EU 150 millió eurós makropénzügyi támogatási programjáról is – mondta Gavriliţa.

Az együttes ülés végén aláírják a 100 millió eurós, Románia részéről a Moldovai Köztársaságnak biztosított, vissza nem térítendő támogatásról szóló kormányközi megállapodást. A támogatás biztosította előnyökből a Moldovai Köztársaság valamennyi közössége részesül, a helyi infrastruktúrák fejlesztésére, utak, iskolák felújítására, vízhálózatok építésére, kulturális intézményekre fogják felhasználni – mondta Natalia Gavriliţa.

Megállapodást kötnek továbbá a roamingdíjak csökkentéséről és egy közúti híd építéséről a két ország között, a Prut folyón.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.