Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A román ortodox egyház egy hét alatt kétszer is elhatárolódott az AUR-tól

A román ortodox egyház egy hét alatt kétszer is elhatárolódott az AUR-tól Románia

A román ortodox egyház egy hét alatt kétszer is elhatárolódott a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) ellenzéki párttól, amelynek vezetői főleg hazafias és vallási érzelmekre hivatkozva próbálják növelni népszerűségüket – adta hírül csütörtökön a román média.

Hirdetés
Hirdetés

Az ortodox egyház csütörtökön közleményt adott ki, amelyben nem szerepel az AUR neve, de több román médiaorgánum is úgy értelmezte a dokumentumot, hogy abban az ortodox egyház az ellenzéki párttól határolódott el.

Hat nappal ezelőtt hozták nyilvánosságra az első közleményt, amelyben Valentin Bănescu, az ortodox egyház szóvivője kifejtette: az egyház elítéli a szélsőséges nacionalizmus összekeverését a felvilágosult hazafisággal, illetve a nemes keresztény-konzervatív eszmék felhasználását politikai célokra. A szóvivő szerint a hit és az egyház jelképeinek felhasználása politikai célokra távol áll az autentikus egyház és kereszténység szellemiségétől. Hozzátette, hogy a politika és a vallás összekeverése már túl sok áldozatot szedett.

A szóvivő közölte: az állásfoglalást azért tették közzé, mert spekulációk jelentek meg arról, hogy szövetség létezne egy bizonyos politikai párt és az ortodox egyház között.

A G4media.ro hírportál emlékeztetett, hogy George Simion, az AUR társelnöke kijelentette: Bănescu bíráló szavai nem az AUR-ra vonatkoztak. Ezért csütörtökön az ortodox egyház egy másik közleményt is kiadott, amelyben kifejtették, hogy az igazi és egészséges keresztény szellemiség, amely a másság tiszteletén alapul, soha nem nyilvánulhat meg szemtelen és agresszív formában. Közölték: az egyház elhatárolódik azoktól a felelőtlen megnyilvánulásoktól, amelyek megpróbálják megvédeni és dicsőíteni a múltbeli diktatórikus rezsimek vezetőit, akik a külsőséges vallásosság gyakorlásával egy időben elnyomó intézkedéseket hoztak, és lábbal tiporták a demokratikus társadalmak alapelveit.

A portál emlékeztetett, hogy az AUR vezetői korábban Corneliu Zelea Codreanut és más, két világháború közötti román antiszemita vezetőket próbáltak hősökként feltüntetni.

Román elemzők jelentős része szerint a 2019-ben alapított AUR az ortodox egyház és a román hírszerzés bizonyos csoportosulásai támogatásának köszönhetően jutott be a román parlamentbe 2020-ban a közvélemény nagy meglepetésére, s ezzel a negyedik legnagyobb parlamenti párt lett. Az AUR vezetői az elmúlt időszakban agresszív fellépésükkel többször konfliktust idéztek elő a parlamentben, a héten például George Simion, a párt társelnöke ellen indult ügyészségi eljárás, miután a politikus a képviselőházban fenyegetően megrángatta a parlamenti beszédét tartó energiaügyi minisztert.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük