Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A bukaresti orosz nagykövet szerint nincs sok értelme a deveselui támaszpont meglátogatásának

A bukaresti orosz nagykövet szerint nincs sok értelme a deveselui támaszpont meglátogatásának Románia

A bukaresti orosz nagykövet szerint „nincs sok értelme” annak, hogy az orosz szakértők meglátogassák a deveselui amerikai támaszpontot. Valerij Kuzmin szerint Moszkva inkább írásos garanciát kérne arra, hogy a katonai létesítmény kizárólag védelmi célokat szolgál.

Hirdetés
Hirdetés

Az orosz diplomata szerdai online sajtótájékoztatóján elmondta, az Olt megyei támaszpontra MK 41 típusú függőleges rakétaindító rendszert telepítettek az amerikaiak, ami szerinte „könnyen és gyorsan” alkalmassá tehető csapásmérő eszközök, például Tomahawk rakéták elindítására. „Ez a lényeg” – jelentette ki a nagykövet.

Valerij Kuzmin közölte, hogy az eddig rendelkezésre álló információk alapján az orosz fél nem látja sok értelmét a deveselui bázis meglátogatásának, mert már ismerik a támaszpontra telepített rakétaindító rendszert. „Ennek a felépítése és a képességei nem számítanak titoknak” – jegyezte meg.

A nagykövet elmondta, Oroszországot az nyugtatná meg, ha írásos garanciát kapna az Egyesült Államoktól arra, hogy a katonai létesítményt kizárólag védelmi célokra használják. „Szóbeli garanciákat (…) évek, évtizedek óta hallunk az amerikaiaktól, és most apránként rájövünk arra, hogy semmi közük a valósághoz” – jelentette ki a diplomata.

Valerij Kuzmin hozzátette, hogy elfogyott Oroszország bizalma Washingtonban és a NATO-ban. „Írásos, jogilag kötelező érvényű szerződések elfogadását javasoljuk. Ez sem növelné a bizalmunkat, de előrelépést jelentene” – fogalmazott a nagykövet.

Újságírói kérdésre a diplomata elmondta, hogy a deveselui bázisról tett kijelentéseit orosz katonai szakértők információira és véleményére alapozza. „Ismert, hogy még a gyártó terméknépszerűsítő anyagai szerint is átalakítható ez a rakétaindító rendszer az imént felvázolt módon” – tette hozzá.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások