Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Különleges adventi és karácsonyi koncertek

Különleges adventi és karácsonyi koncertek Vigadó

A Vigadó Művelődési Ház minden év végén szívmelengető adventi és karácsonyi koncerteket kínál közönségének. Ez az idén sem lesz másképp: december 20-án 19 órától az Old Bumeráng adventi koncertjére látogathatnak el, december 21-én, szintén 19 órától a Koszika és Szász Csaba Erdélyi történetek karácsonyi kiadás című fellépését tekinthetik meg, és végül december 22-én 19 órától a kézdiszentléleki Lau-Do veszi át a színpadot.

Old Bumeráng

Az öreg Bumeráng saját dalain keresztül igyekszik szebbé tenni a várakozást, az erre az alkalomra írt, Hasonmás című dal arra figyelmeztet bennünket, hogy mindaz, ami a Mennyben már adott, a Földön is lehetséges: „ahogy a Mennyben, úgy a Földön is”. De ugyanez érvényes a Pokolra is. Tőlünk függ, hogy melyiket valósítjuk meg itt a földön. A továbbiakban Jarosiewitz Tibor megható dala hangzik el Angyalszárnyon címmel, melyet karácsony előtt írt feleségének ezelőtt pár évvel, aki, sajnos már nem érhette meg az akkori ünnepet.

A többi dalt az előadók úgy válogatták össze, hogy passzoljon az evangéliumi hangulathoz: a főtéma, elsősorban a szerelem, a szép emlékek, bizonyos lányok, a vándorút, szó lesz egy népről, a búcsúzásról, valamint arról az ars poeticai vágyról, amely majdnem minden művészt megihlet, hogy mindegy mi lesz holnap, csak a DAL szóljon még tovább.

A Bumeráng név egy még élő legenda, Kézdivásárhely legrégibb zenekara, egy negyvenkét éves röppálya, melynek kanyarodó íve lassan a vége felé jár. A formáció legsikeresebb dalszerzője Gáspáry István (+) már az égi zenészek sorait gazdagítja, ennek ellenére a zenekar többi tagja játszani fogja ezeket a dalokat.

Koszika & Szász Csaba

Koszikát népzenész család legfrissebb hajtásaként, kisgyerek kora óta csak a zene érdekli. Papíron ugyan hegedűs és a kolozsvári Zeneakadémia 2011-es kiadását erősíti, de lélekben énekes. 2006 óta foglalkozik könnyű-, könnyebb- és annyira nem könnyű-zenével. Partnerével, az autodidakta gitáros, multiinstrumentalista és producer Szász Csabával tíz országban muzsikált már, énekelt már a Niagara vízesésnél, az Alpok lábánál, de neves nemzetközi fesztiválokon és televíziócsatornákon is láthattuk már. 2011 óta The HotShots nevű zenekaruk élén láthatjuk őket, és emellett számos projekt meghívottjai, amelyek műfajilag mind igen különbözőek a jazzfolktól a disco-funkig. Kíváncsiságuk folyamatosan újabb és újabb műfajok felé hajtja, most leginkább a jazz és a népzene érdekli őket.

Lau-Do

Igazi karácsonyt nem ünnepelhetünk igazi advent nélkül, hiszen a karácsony egy ígéret beteljesülése. Isten ígéretének beteljesülése. Az Üdvtörténet kezdete. János apostol gyönyörűen írja le evangéliumának prológusában: „Az Ige testté lett és közöttünk élt.” Jn.1,14. Ennek a megtestesülésnek az ünnepe a karácsony.

A Lau-Do zenekar ezért is választotta ezt a perikópát koncertjük alapjának, kiindulópontjának, mottójának.

– Isten hatalmas szeretete nyilatkozik ki ezen az ünnepen. Ebből a szeretetből próbálunk tolmácsolni a nagyérdeműnek – mondta Dávid István, a zenekar szólóénekese.

A zenekar a dalokat és verseket próbálta úgy összeválogatni, hogy tükrözzék a születés körülményeit, az angyalok és napkeleti bölcsek hódolatát, a pásztorok jámborságát és egyszerűségét. Az előadásban többnyire Ghymes-dalok fognak felcsendülni, valamint népi dallamok és Pintér Béla alkotásai is megszólalnak. Mindezeket József Attila, Ady Endre és Juhász Gyula verseivel egészítették ki, hogy fokozzák a líraiságat és elmélkedésre (is) alkalmassá tegyék műsorukat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük