Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Móser Ádám az Üveghang Akadémián

Idén utolsó alkalommal szervezi meg a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy az Üveghang Akadémiát. Ma 18 órától Móser Ádám tangóharmónika-művész lesz a meghívott.

Móser Ádám sajátossága abban rejlik, hogy rendhagyó összeállításban ötvözi a zenei stílusokat, ezáltal világszinten egyedülálló hangzásvilágot érve el. Minimál tangó New Yorktól Odesszáig. Kelet-európai sanzon. Móser Ádám zenéjének központi gondolata az improvizáció szabadsága. Francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenék, klezmer keverednek kísérleti, kortárs, szabadzenei elemekkel. Olyan nagy nevekkel játszott együtt, mint Ágoston Béla, Frank London (NYC, USA), Miqueu Montanaro (FR), Vents d’Est (FR-HU), Víg Mihály, The Khat (ISR), Tania Vinokur (ISR), Eleonor Weil (NYC, USA). Emellett színházi zenész, zeneszerző.

„A zenében, amit írok és játszom, a szabadság a legfontosabb. Sokféle szabadság egyszerre. Francia-balkán-klezmer-tangónak hívom. A tangó nekem a kultúrák találkozásáról szól, ahogyan a sanzon is. Hagyományok törésvonalai mentén születő feszültségről, annak feloldásáról. Szenvedélyről, életről. Mindkettőben a végtelen nyitottságot szeretem, hogy műfajilag nem lezártak. A tangóban ugyanúgy benne van Kelet-Európa, mint Argentína, New York, Odessza. A sanzonban a balkán. És minden mögött ott az improvizáció, ami segít kifejteni ezt a kulturális sokszínűséget” – vallja Móser Ádám.

Az esemény helyszíne ezúttal is az Árkosi Kulturális Központ, amelyet egy születésnapi koncert követ a Szimplában 20 órától, ugyanis december 18-án hat éves a Szimpla Sepsiszentgyörgy. Az Üveghang Akadémia zenei ismeretterjesztő képzés jövőben is folytatódik, 2023-ban a nép- és világzenei tematika lesz.

(közlemény nyomán)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük