Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nemes Leventét ünnepeljük

Nemes Leventét ünnepeljük Kultúra

Két fontos évfordulóhoz érkezett idén Nemes Levente színművész, a Tamási Áron Színház társulatának tagja, egykori igazgatója: hatvan éve kezdte el színészi pályáját a marosvásárhelyi színházban, és ötven éve szerződött Sepsiszentgyörgyre, ahol az elmúlt fél évszázadban mintegy száztíz szerepet alakított.

Hirdetés
Hirdetés

A kettős évfordulót egy könyvbemutatóval egybekötött közönségtalálkozóval ünnepeljük szombat délután 18 órától a színház kamaratermében. A rendezvényre a belépés díjtalan.

Nemes Levente 1962-ben végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán, utána 1972-ig a marosvásárhelyi színház színésze volt. 1972-től mindmáig a sepsiszentgyörgyi színház színművésze, 1992–2005 között az intézmény igazgatói tisztségét is betöltötte. 2008-ban nyugdíjba vonult, de azóta is folyamatosan játszik, az idei évadban például négy előadásban is szerepet vállalt. Nyolcvanhárom évesen is meghatározó személyisége a Tamási Áron Színház társulatának.

Valamennyi alakításában eredeti, hiteles, magánemberként bölcs és megfontolt, művészetét talán az igényesség és a megújulásra való örök törekvés jellemzi leginkább. Színházvezetői munkájához kötődik a társulat művészi célkitűzéseinek újrafogalmazása, 1995-ben az ő kezdeményezésére valósult meg az a bizonyos, sokat emlegetett fúzió a sepsiszentgyörgyi színház és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház társulata között, amely megnyitotta az utat a szentgyörgyi színház immár több évtizeden át tartó szakmai sikersorozata felé.

Nemes Levente olyan vezetőtípus, aki szívesebben marad háttérben az ügy mögött, amelyet szolgál. Szerepeiről elismerő kritikák hosszú sora jelent meg magyar és román nyelven egyaránt, munkásságát számos díjjal jutalmazták. Színház iránti szeretete, alázata, színészi és színházvezetői elkötelezettsége példa értékű volt az elmúlt fél évszázadban mindazok számára, akik a kultúra bármely területén alkottak Sepsiszentgyörgyön, egyénisége mély nyomot hagyott a város művészi arculatán.

A december 17-ei közönségtalálkozón Nagy B. Sándor dramaturg, újságíró faggatja Nemes Leventét életéről, pályájáról, a beszélgetést vetítések kísérik, melyek során a színművész fontosabb szerepeit elevenítjük fel. A közönségtalálkozó végén Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője méltatja a Nemes Levente életéről szóló, Nagy B. Sándor által írt beszélgetőkönyvet, mely a helyszínen megvásárolható és dedikáltatható. Jó hír mindazok számára, akik nem lehetnek jelen személyesen az eseményen, hogy a közönségtalálkozót élőben közvetíti a Tamási Áron Színház a Facebook-oldalán.

(TÁSZ-közlemény nyomán)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük