Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kézdivásárhelyen a HalVirág

Kézdivásárhelyen a HalVirág Vigadó

A HalVirág Bábszínház november 20-án, jövő szerdán a Vigadó Művelődési Ház nagyszínpadán mutatja be Kőleves című bábelőadását, amelyben az ételek titkos receptjét szeretnék elárulni a gyerekeknek, miközben Vitéz uram és az Öregasszony el is készíti azokat. Borsos Virággal, a bábszínház vezetőjével beszélgettünk a társulat előadásairól, próbák menetéről és jövőbeli tervekről.

– Milyen előadások határozzák meg a HalVirág Bábszínházat?

– Bábszínházunk leginkább magyar népmeséket dolgoz fel, kesztyűs és/vagy pálcás bábok szerepeltetésével. De repertoárunk része helyi legendák bábszínházi adaptálása is, például a Gyilkos-tó legendája is átdogoztuk.

– Mit tapasztaltak, mit szeretnek igazán a gyerekek?

– A gyerekek a bábszínház csodáját, annak varázslatos világát szeretik a leginkább, ahol minden megtörténhet, és a jó elnyeri jutalmát, győzedelmeskedik.

– Hogyan készül el egy bábelőadás?

–Több ezer lépést meg kell tenni az előadás első próbájáig: elkészíteni a bábokat, felöltöztetni őket, díszletet varrni/festeni, minden apró kis kelléket a helyére tenni, szöveget megírni, zenét választani/komponálni. Majd mikor mindez készen van, kézbe venni, játszani/próbálni velük, életre kelteni őket. Egy előadás bemutatásához a próba az utolsó lépés.

– Kézdivásárhelyre a Kőleves című bábelőadást hozzák el. Miről szól ez? Miért pont erre esett a választás?

– Az ételek ételének titkos receptjét szeretnénk elárulni a gyerekeknek, miközben Vitéz uram és az Öregasszony el is készíti azt. Az előadás a jól ismert mesét dolgozza fel a kuruc korba helyezve azt, a kiszolgált kuruc katona jól megleckézteti a labanc Öregasszonyt, miközben még jól is lakik.

– Miért gondoljuk azt, hogy a bábszínház „csak” gyerekeknek szól?

– Mert felnőttként nem merünk már hinni a mesékben, a varázslatot nem engedjük közel a szívünkhöz. A bábok erős és sarkított érzelmeket közvetítenek, melyek megélése kihívás a felnőtt számára. „Gyerekesnek” érezzük, ha egy élettelen báb megríkat vagy megkacagtat, nem merjük elfogadni az ártatlanság egyszerűségét, inkább félretoljuk a gyerekek világába, ahol már nem kell foglalkoznunk velük, és a realitásban elveszett felnőtt agyunkat kikapcsolva tarthatjuk. Rohanó világunkban megállni, időt adni a befogadásra nehéz.

– Mik a társulat jövőbeli tervei?

–  Néhány napja mutattuk be Fogasmese előadásunkat, december elején pedig A Szent Anna-tó legendáját mutatjuk be ötvözve az élő koncertet az árnyjátékkal. A bemutatóra készülés mellett folyamatosan turnézunk, egyik fő célunk, elvinni a bábszínház csodáját a legeldugottabb településekre is.

Tamás Réka

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük