Felhívás!

Az ipar a legvonzóbb

Miközben az elmúlt években országos szinten folyamatosan nőtt a külföldi működőtőke-állomány, addig ez Székelyföldön egyenesen csökkent. Térségünkben nincs nagyméretű külföldi érdekeltségű vállalat, emiatt e tekintetben Kovászna és Hargita megyék az országos utolsó helyen vannak, mutat rá elemzésében az Erdélystat.

A tegnap közzétett elemzés szerint a külföldi működőtőkével rendelkező romániai vállalatok üzleti forgalma tavaly meghaladta a 165 milliárd eurót. Ez azért jelentős, mert az országban megvalósult teljes üzleti forgalom közel felét teszi ki, illetve a külföldi tőkéjű vállalatok alkalmazottainak száma tavaly meghaladta az 1,3 millió főt, ami az ország összes alkalmazottjának egynegyedét jelenti. Az elemzésből kiderül, hogy a külföldi tőkebefektetők számára nem célpont Székelyföld, sőt tavaly negatív volt a nettó külföldi működőtőke-beáramlás.

Az Erdélystat meghatározása szerint a külföldi működőtőke-befektetés (Foreign Direct Investment – FDI) olyan nemzetközi befektetést jelöl, amely során egy adott országban működő vállalat vagy személy egy másik országban hajt végre beruházást, akár egy létező vállalatban való tulajdonrészesedés megszerzésével, akár új vállalat létrehozásával. Másik jellemzője, hogy a külföldi befektető ellenőrzési, befolyásolási és menedzsmentjogot is gyakorol az adott vállalat fölött. Az elemzés szerint a külföldi befektetők számára Bukarest a legvonzóbb, de Románia többi régiójához képest Erdély nagyobb vonzerővel bír. Tavaly a külföldi működőtőke legnagyobb része, 19,4 milliárd euró Hollandiából érkezett, második helyen Németország áll 10,3 milliárd euróval, harmadik Ausztria 9,9 milliárd euróval. A külföldi befektetők főként az iparban érdekeltek, de jelen vannak a kereskedelem, építőipar, pénzügyi és biztosítási ágazatokban is.

Erdélyben Temes, Arad, Brassó, Kolozs és Maros megyékben kiemelkedően magas az FDI-állomány. Partium, Észak-Erdély és Székelyföld külföldi működőtőke-állománya viszont nagyon alacsony. Az Erdélystat szerint az országos átlag lakosonként 4092 eurós külföldi tőkebefektetés viszont ebbe benne van a hatalmas volumenű bukaresti FDI-állomány ami torzítja a regionális összehasonlítást. Ha a fővárost kivesszük az országos átlagból, akkor az egy főre eső FDI-állomány alig 1000 euró. Ennél lényegesen magasabb az erdélyi átlag 1495 euró/fős külföldi működőtőke-befektetés. Temes megye magas FDI/lakos mutatóval rendelkezik, itt egy lakosra 6214 euró FDI jut. Az ellenpólust Hargita megye képviseli, ahol csupán 365 euró külföldi működőtőke jut egy lakosra. Kovászna megye ennél valamivel jobban áll, de jóval az országos átlag alatt teljesít. Háromszéken 2016-ban 132 millió eurót tett ki a külföldi működőtőke-állomány, vagyis egy lakosra 640 euró FDI jutott. 2017-ben már 140 millióra emelkedett a háromszéki külföldi működőtőke, ami lakosonként 683 eurót tett ki. Tavalyra viszont az FDI-állomány visszaesett 131 millió euróra, ami lakosonként 644 eurónyi külföldi működőtőkét jelent, számol be az Erdélystat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.