Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Házhoz megy a Zenede

Házhoz megy a Zenede Vigadó

A Házhoz megy a Zenede köny­nyűzenei előadássorozat és zenei misszió 2012-ben jött létre azzal a céllal, hogy a 20. század köny­nyűzenéjének fejlődését mutassa be a blues, swing, beat, soul, rock, pop zenei stílusok érintésével. Az országjáró turnét a Nemzeti Kulturális Alap szakmai, illetve anyagi támogatásával az elmúlt 10 évben 28 ezer általános iskolás és középiskolás gyermek láthatta Magyarországon.

Hirdetés
Hirdetés

Érdekes feladat lehet zenészként a rocktörténelem kiemelkedő dalait, előadóit megidézni élő zenei munkában a Jailhouse rocktól a Foxy Ladyn, a Zöld csillagon, a Paranoidon át a Kétforintos dalig. Mesélni ezt-azt Elvis Presleyről, Jimi Hendrixről, Radics Béláról, Ozzy Osbornról, Vikidál Gyuláról, a zenei világukról, zenekarokról, sorsokról, kapcsolódási pontokról, mielőtt meghallgatod a dalaikat. Ismeretterjesztő szövegekkel összekötve, kvázi elhelyezni térben és időben, zenei világban, öltözködési és divatirányzatokban, szubkultúrákban, mindezt általános és középiskolás gyerekek számára. És mindezt a hangszerekkel való ismerkedés bűvkörében, megerősítve az élményt, amely az élő zenéhez vezet. Ez tapasztalható meg május 17-én 10 és 12 órától a Vigadó nagytermében. Ugyanis a Házhoz megy a Zenede – Rocklegendák – Bordás József és zenekarának műsora az élőzene, és a szakmai-történeti tájékoztatás feladatát vállalja fel.

Bordás Józsefnek, a zenei misszió vezetőjének célja a felnövekvő nemzedék számára ablakot nyitni a zene sokszínűségére és ösztönözni a gyermekeket a hangszeren való tanulásra az élőzene fennmaradásának és a playback-mentes muzsikálás reményében. Eddigi munkássága elismeréseként 2021. március 15-én Magyar Arany Érdemkereszt magas rangú állami kitüntetést adományoztak a számára.

A 2022-es tavaszi, erdélyi turné kiemelt célja az erdélyi magyar gyermekekkel megismertetni az anyaország könnyűzenei fejlődését, bemutatni a magyar zenei értékeket, és a magyar identitás erősítése a könnyűzenén keresztül.

A legendás rocktörténeti személyiségeket a székelyföldi Baricz Gergő énekhangjával és Nagy Zoltán gitárjátékával idézik meg a gyermekek részére. A ritmusszekciót Megyaszay István és Bordás József alkotják. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük