Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gyere, és mozizz velünk!

Gyere, és mozizz velünk! Vigadó

Az idén huszadjára szervezik meg a Filmtett Fesztivált, amelyhez minden évben csatlakozik a Vigadó Művelődési Ház is, és érdekesebbnél érdekesebb filmekkel várja a szórakozni vágyó nézőket. Az idén hat filmet mutatnak be: lesz köztük dráma, magyar művészfilm és angol vígjáték is. Helyszínként a Vigadó Művelődési Ház nagyterme szolgál. A filmekről röviden alább olvashatnak.

Szeptember 18., péntek

* 19 órától Tóth Barnabás: Akik maradtak

Egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásának megható hangvételű története a második világháború után. Mindketten sokat veszítettek, és mindketten szeretnének új életet kezdeni, miközben körülöttük már a Rákosi-rendszer diktatúrája alakul. Vajon túl lehet-e élni a múlt és a jövő tragédiáit, ha összekapaszkodnak azok, akik még megmaradtak?

Hirdetés
Hirdetés

* 21 órától Nagy Zoltán: Szép csendben

A 18 éves Dávid egy ifjúsági zenekar tehetséges szólistája. Az országos versenyre készülés finisében a zenekarhoz csatlakozik az elsőéves Nóri. Dávid hamarosan megsejti, hogy a 13 éves csellista lánynak viszonya van a 60 éves karmesterükkel. Őrlődve a fiatal lány és mestere között, a fiú megszállottjává válik az állítólagos afférnak, és nyomozásba kezd, hogy kiderítse az igazságot. „Az emberek legtöbbször nem tudnak mit kezdeni a hasonló esetekkel. Nehezíti az ilyen ügyek feltárását, hogy hétköznapi rutinná vált az elhallgatás, tabusítás, mind kisközösségben (mint egy osztály, iskola vagy család), mind a nyilvánosság szintjén. Amikor pedig szó esik egy ilyen esetről, a tapasztalatom az, hogy nem mélységében, sokkal inkább pikantériájában tárgyalják az emberek. A Szép csendben történetén keresztül ennek a kényes témának a bonyolultabb rétegeit kíséreltem meg feltárni, ahol ráadásul egy olyan ember keveredik gyanúba, aki közel áll hozzánk: az apánk, a munkatársunk, esetleg a mentorunk” – mondta Nagy Zoltán rendező-forgatókönyvíró.

Szeptember 19., szombat

* 19 órától Deák Kristóf: Foglyok

1951-ben Budapesten egy átlagos család élete a feje tetejére áll, amikor hajnalban a hatalom képviselői toppannak be hozzájuk – ám kitelepítés helyett beköltöznek, a saját lakásukban ejtve foglyul a családot. És mindenki mást, aki csak az ajtóhoz merészkedik… Telnek a napok, magyarázat nincs, az egyre abszurdabb összezártság, a titkok és a félelem pedig lassan kikezdik a lakás foglyainak idegeit. Egy hihetetlen, de igaz történet az Oscar-díjas Deák Kristóf rendezésében.

* 21 órától Hartunk Attila: FOMO-megosztod és uralkodsz

Ha nem vagy online, nem is létezel? A gimnazista Gergőt és barátait, azaz a Falka tagjait három dolog motiválja: a szex, a buli és hogy az ezekről készült videókat minél többen megnézzék a netes csatornájukon. A challenge-videóik idővel egyre durvábbá válnak, amikor pedig egy házibuliban Lilla a fiúbanda prédájává válik, egyetlen éjszaka alatt a feje tetejére áll a budapesti fiatalok biztosnak tűnő világa. A többek között a Mary PopKids, a Fran Palermo, Deep Glaze és a Hősök zenéivel aláfestett FOMO az ezredfordulón születettek hiteles filmje. Olyan lendülettel visz be a fiatalok mindennapjaiba – és éjszakáiba –, ahogy magyar filmtől még nem láthattuk.

Szeptember 20., vasárnap

* 20 órától Lóth Balázs: Pesti balhé

Lóth Balázs alkotása laza akció- és tolvajfilmként még csak-csak működik a vásznon, de aki a nyár vígjátékát keresi, nem biztos, hogy a Pesti balhéban találja majd meg a felüdülést. Ami azonban adott: egy erős színészgárda, impozáns látványvilág és egy fordított képrablás. A Pesti balhé a képrablós filmek látványvilágát igyekszik megragadni az extravagáns környezettel. A helyszínválasztásnak, Balázs István Balázs operatőri munkájának és a feszes vágásnak (Kertai Gábor) köszönhetően át is jön az életérzés anélkül, hogy hollywoodi majmolásba hajlana az alkotás. A Pesti balhé az amerikai akciófilmek mellett eszünkbe juttathatja Dési András György és Móray Gábor 2015-ben bemutatott fekete komédiáját, Az éjszakám a nappalodat is, amelyben szintén fontos szerepet kapott az éjszakai Budapest, és amelynek szereplői szintén hasonló figurák, mint akiket Lóth Balázs filmjében megismerünk.

Szeptember 21., hétfő

* 19 órától Peter Cattaneo: Military Wives

A film főszála az Afganisztánban élő nők csoportja kórust alapít, és ezáltal a média szenzációjává válnak és egy globális mozgalomnak lesznek a középpontjai. Egy izgalmas történet arról, hogy miként érd el, hogy híres legyél.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük