Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A gyerekek mindig hálásak

A gyerekek mindig hálásak Vigadó

A Kelekótya együttes szeptember 20-án, vasárnap 17 órától Kézdivásárhelyen, a W. Wegener parkban szórakoztatja a közönséget. Ebből az alkalomból az együttes frontemberével, Bokor Csongor dobossal beszélgettünk.

– Valószínű mindenki ezt kérdezi tőletek, de engem különösen érdekel, hogy milyen gyerekeknek zenélni?

– Csapatunk egy része több más felnőtt zenekarban is játszik, így ők jobban meg tudják ítélni, és az a véleményük, hogy mindig a gyerekközönség a leghálásabb. Mindig vidámság, érdeklődés tükröződik vissza az arcukról. Szívesen válaszolnak egyszerre és külön is a számok közötti játékos kérdésekre, együtt énekelnek velünk. Így általuk minden Kelekótya-koncertnek egy igazi gyerekzsúr hangulata van. Ez számunkra is mindig feltöltődést jelent.

Hirdetés
Hirdetés

– Különböznek a gyereknek vagy felnőtteknek szánt koncertjeitek?

– Valójában semmiben, mi ugyanolyan beleéléssel, odaadással játszunk. Legtöbb koncertünkön részt szoktak venni a gyerekeket elkísérő szülők, nagyszülők és pedagógusok, de sokszor van példa arra is, hogy a felnőtt műfajkedvelők gyerekek nélkül is szívesen meghallgatnak minket. Mivel a dalaink között felcsendül több „régi” gyereksláger is, mindig öröm számunkra, ha látjuk a felnőttek soraiban azt, hogy velünk együtt énekelnek. Szeretjük azt gondolni ilyenkor, hogy vidáman gondolnak vissza az egykori gyermek énjükre.

– Hány éve játszotok gyerekeknek? Azóta változott-e a gyerekközönség?

– A zenekar 2001-ben alakult, az évek során a tagok egy része kicserélődött. A kisgyerekek lelkesedésén nem látszik, hogy változott volna bármi is az elmúlt 19 évben. A koncert idejére minden résztvevő el tud vonatkoztatni az amúgy mára az életük részét képező digitális kütyüktől, vagy a modern rajzfilmek világától. Akkor és ott velünk együtt szórakoznak a dalok, a versek és a bennük rejlő tanulságos történetek színterén.

– Szerintetek meddig lehet ezt a műfajt művelni? Akár az unokáitok nemzedékének is?

– Hisszük azt, hogy ez a műfaj – a rock and rollhoz hasonlóan –halhatatlan és örök. Ugyanakkor nekünk is kitartóan kell dolgozzunk, hogy ez valóban így legyen. Mi készen állunk az örökzöld gyermekdalok mellé új dalokat írni, kortárs gyerekverseket feldolgozni, és ezek által megújulni, szinten maradni.

– Ha már a megújulásnál tartunk: mitől jó egy koncert?

– Attól, ha jó kölcsönhatás tud kialakulni a közönség és a zenekar között.

– Kézdivásárhelyre milyen koncerttel készültök?

– Kézdivásárhelyen pár hagyományos népi hangszert is fogunk használni. Több saját dallal is készülünk. Erdélyi és magyarországi költők gyerekverseit szólaltatjuk meg, köztük Kányádi Sándor, Weöres Sándor, József Attila lírájából szemelgetünk. Lesz szó állatokról, mesterségekről, időjárásról, mesékről és más vidám dolgokról is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük