Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Alkotmányellenesen előre

Döntő házként módosította a képviselőház a parlamenti választásokra vonatkozó törvényt. Hogy már megkezdődött a választási időszak, tehát gyakorlatilag a játék közben írják át a szabályokat, az az RMDSZ-en kívül nem zavart senkit.

Bár hétfőn elkezdődött a december 6-ai parlamenti választások előtti választási időszak, a parlament lázasan dolgozik a választási törvény módosításán. Hogy a Velencei Bizottság szerint a választások előtti egy évben nem ildomos módosítani a törvényen, azzal nem törődött senki. Illetve egyedül az RMDSZ jelentette be, hogy csak olyan módosításokat hajlandó megszavazni, amiket jóváhagyott az alsóház jogi bizottsága, és amelyeket kizárólag az tesz szükségessé, hogy a választásokra – a koronavírus-járvány miatt – különleges körülmények között kerül sor.

Hirdetés
Hirdetés

– Teljesen indokolatlan, sőt törvényellenes most, a választások előtt, olyan módosításokat végezni, amelyeknek semmi köze a járványhoz – nyilatkozta megkeresésünkre Márton Árpád RMDSZ képviselő.

A plénum az RMDSZ ellenszavazatával elfogadta, hogy – akárcsak a helyhatósági választásokon – a jelölteknek az állandó választási listán szereplő szavazóknak 0,5%-ától kell támogatói aláírást gyűjteniük (a törvény szerint ez 1%), hogy egyszerűbb lesz a támogatói ív (például nem kell felvezetni az aláíró lakcímét). Kimondja, hogy hogy érvényes lesz az elektronikus aláírás, ezt majd a „megfelelő időben” az Állandó Választási Hatóság (AEP) szabályozza, és hogy este kilenckor zárják le a szavazást, de aki még a szavazóhelyiségben (vagy előtte) van, az még leszavazhat. Elfogadták azt is, hogy – a hazai állampolgároktól eltérően – a külföldön élő választók két napig szavazhatnak, ami a diszkrimináció minősített esete – vélekedik Márton Árpád.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük