Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Erdővidéki hétköznapok – fotókiállítás

Erdővidéki hétköznapok – fotókiállítás Vigadó

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében, a XII. Székelyföld Napok alkalmával, az Orbán Balázs nyomdokán Erdővidéken 2019–2020 dokumentációs fotótáborok anyagából Erdővidéki hétköznapok címmel fotókiállítás nyílik október 14-én, csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban.

Hirdetés
Hirdetés

A tárlatot P. Buzogány Árpád művelődésszervező, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa és Demeter László, Erdővidék Múzeuma igazgatója nyitja meg. A fotókiállítást Jánó Kinga Erdővidék népzenéje című előadása színesíti, ahol betekintést nyerhetünk a kistáj hagyományos alkalmaiba, valamint a vokális és hangszeres népzene helyi jellemzőibe.

A Kovászna megye északnyugati sarkában elterülő erdővidéki történelmi tájegységre ellátogató székelyföldi és magyarországi képírók: Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Csíki Csaba (Csíkszentdomokos), Erős Zoltán (Gyergyószárhegy), Hlavathy Károly (Sepsiszentgyörgy), Kerekes István (Kazincbarcika – Magyarország), Kuthi Lázár (Felsőboldogfalva), Nagy Botond (Marosvásárhely), Pap Elek (Nagykőrös – Magyarország), Péli László (Dabas – Magyarország), Sándor-Tóth Zsuzsanna (Hatvan – Magyarország), Szabó Béla (Öttevény – Magyarország), Vinczefi László (Sepsiszentgyörgy) hagyományukhoz híven,vizuális értékmentést végeztek.

A megörökítésre érdemes pillanatokat, a múló jelent a rendelkezésükre álló fotós eszközök segítségével rögzítették, de a figyelmüket nem kerülték el a jelenkor ízlésvilágát, vívmányait tükröző képek sem. Az évente más-más tájegységen szervezett fotótáborok elsődleges célja a még meglévő, múltat idéző építmények, tárgyak, motívumok, mesterségek, élethelyzetek, a tájban élő ember ünnep- és hétköznapjai, a változó és tünékeny emberi arcok, tájak megörökítése.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük