Felhívás!

Beszélgetés Bakk Vitális Kingával

Beszélgetés Bakk Vitális Kingával Vigadó

A kialakult helyzet miatt a kézdivásárhelyi W. Wegener Park heti három alkalommal telt meg szórakozni vágyókkal, a Vigadó Művelődési Ház SzabadTér programsorozatának köszönhetően. Voltak filmvetítések, néptánc előadások, Vigadó Akadémia, irodalmi est. A sorozat első felvonása pedig szombaton koncerttel zárul. Városunk egyik kiemelkedő és közösségépítő személyét Bakk Vitális Kingát, a Zarah Moden és a New Fashion igazgatónőjét kérdeztük a park életéről, a szabadtéri kulturális eseményekről.

– Egy éve volt a W. Wegener Park megnyitó ünnepsége. Azóta számos eseménynek adott helyszínt. Hogyan látja a park kulturális életét?

– A Wegener-park célja eredetileg az volt és most is az, hogy egy csendes nyugodt biztonságos környezetet alakítsunk ki a fiatal anyukáknak és kisbabáknak, kisiskolásoknak és a szépkorúaknak. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk az ott sétáló nyugdíjasoktól, és ez nemcsak nagyon jól esett, hanem visszaigazolta, hogy elértük célunkat.

– A park kialakításának folyamatában is fontosnak tartotta, hogy valamit adjon a közösség számára? Ezen a nyáron is több szabadtéri előadás színesítette a park életét.

– Ezt a területet a New Fashion cég 1996-ban vásárolta meg, és ahogy teltek az évek, egyre erősebb lett az a meggyőződésem, hogy ide a lakónegyed közepébe csakis egy parkot létesíthetünk és ez az elképzelés Wegener úr és családja jóvoltából meg is valósult.

– Gondolom, hogy akkor a park névadásánál is fontos szerepet játszott…

– Meggyőződésem volt az is, hogy Wilhelm Wegener – városunk díszpolgára -, aki több millió euróval támogatta a helyi kórházat és nemcsak azt, valamint a saját pénzét is befektette ebbe a parkba, megérdemli, hogy ez a létesítmény a nevét viselje. Az idén, alighogy a fák kirügyeztek, Wegener úr már fényképet is kért a parkról, annyira szívén viseli a sorsát, hasonlóan a lánya is Michaela Wegener, aki a működő szökőkutat szerette volna látni képen.

– A kialakult helyzet mennyire befolyásolta a park működését?

– A koronavírus miatt a park kapuit sokáig nem szabadott kinyitni. Kissé logikátlan intézkedés volt ez országszerte, hiszen az utcán szabadott sétálni, egy parkban viszont nem. Szerencsére a nyár beálltával ez is megoldódott. Ahogy a helyzet engedte, meg is született a gondolat, ha nem lehet Ezüst Akadémiát tartani, a gyönyörű Vigadó Művelődési Házat kulturális eseményekre használni, akkor van egy ugyancsak gyönyörű W. Wegener Parkunk, és adjon az helyszínt az események számára, természetesen a törvény adta keretek között.

– Ha jól tudom, több kulturális tevékenységet is támogatnak.

– Vállalataink a New Fashion és a Zarah Moden cégek, mindig is támogatták a színházat (Udvartér Teátrum), és mivel közönség nélkül nincsen színház, így az első években ingyenes, vagy nagyon kedvezményes bérleteket biztosítottunk alkalmazottainknak.

– Ez szép gesztus volt, és remek ötlet is egyben.

– Mindenki jól járt ebben a társulásban, hiszen a színház formálja az ízlést, érzelmileg gazdagít, és az összetartozás érzését is növeli. Így természetes volt, hogy összedugtuk fejünket a Vigadó Művelődési Ház, az Udvartér Teátrum és a helyi önkormányzat képviselőivel, össze is jött az első kis színpadi előadás Kolcsár József színházigazgató segítségével, majd Lung László Zsolt, a Vigadó Művelődési Ház igazgatója egyszerűen berobbant ötleteivel, terveivel. Azóta minden héten három alkalommal megtelik a W. Wegener Park érdeklődőkkel.

– Vannak még más ötletek is?

– Augusztusba Sárkány Hanna, a Wegener Pro Sanitate Alapítvány program felelőse szervezésében, és önkénteseink kitartó támogatásával délelőtti foglalkozásokat is elképzeltünk, találkozó orvosokkal, tanácsadás a kismamáknak, egy vándor könyvtár létrehozása, Olvass, hogy gazdagodj címmel interaktív előadás, a Zöld Nap Egyesület egy kis mozgásra is gondolt a parkban, családos tájfutást szervez, és persze a Tanulók Klubja és a mazsorettcsoport is fog még szórakoztatni minket.

– Mi lesz, ha minden visszatér a rendes kerékvágásba?

– Ha elmúlik a vírusláz, remélem, hogy minden rendezvény visszatér a rendeltetési helyére, hisz kissé aggaszt, hogy az eredetileg pihenésre elképzelt W. Wegener Parkba túl sok eseményt sűrítettünk össze, és ezzel megbontottuk az egyensúlyt, a csendet, a nyugalmat. Ennek ellenére azért jól jött számunkra ez a kulturális kikapcsolódási lehetőség, hisz egy fél éve korlátozások között, félelemben élünk, ami lassan az idegrendszerünkre is kihat. Itt, a parkban, betartva a szabályokat kikapcsolódhatunk, találkozhatunk ismerőseinkkel, barátainkkal és minden előadásból tanulunk is.

– Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a jövő generációnak?

– Azoknak a fiataloknak, akiket ismerek, vannak elképzeléseik, jó meglátásaik, tanítani nem kell őket, sőt sokat tanulhatunk tőlük, szerintem támogatni kell őket elképzeléseik megvalósításában, megteremteni a keretet, és arra ösztönözni őket, hogy szabadidejükből áldozzanak a köz érdekében. Még mindig hiszek benne, hogy kis lépésekkel meg tudjuk változtatni a világot, nem merem azt mondani, hogy az egész világot, viszont a környezetünket mindenképpen. Fontos, hogy lakhatóvá, kellemessé és élhetővé tegyük városunkat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások