Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az ember a középpontban

Az ember a középpontban Vigadó

Vajna László Károly kézdivásárhelyi festő és Nemes András Csaba kolozsvári szobrász, grafikus közös kiállítása nyílik meg ma 18 órától a Vigadó Művelődési Ház galériájában. A Tudat alattiban című kiállítást
dr. Deák Ferenc Loránd magyartanár méltatja.

Hirdetés
Hirdetés

A két képzőművész, a bálványosi Art-Camp meghívottjaként ismerkedett össze, bár egymás munkásságát már régebbről ismerték és követték. Egy beszélgetés során – Vajna László Károly ötletéből – hozódott szóba egy kiállítás ötlete, majd úgy döntöttek, közös tárlat lesz belőle, amelynek folytatását is tervezik jövő év március–április folyamán Sepsiszentgyörgyön.

– Az idei évet azzal az elhatározással indítottam, hogy munkásságom egy másik oldalát is szeretném megmutatni a közönségnek. Mivel festőművészként vagyok ismert, aki hagyományos technikával dolgozik, úgy éreztem, hogy eljött az idő, amikor a nagyközönségnek betekintést engedek a digitális munkásságom egy részébe – tudtuk meg Vajna László Károlytól, aki hozzátette, hogy ezek a nyomatok, amelyek a jelen tárlaton láthatóak, a tavalyi és idei év digitális termékeiből lettek válogatva.
Nemes András Csaba ha hinne a véletlenekben, akkor azt mondaná, hogy ez a kiállítás annak a műve, azonban a Vajna Lászlóval való találkozás hozta el ennek idejét.

– Munkáink találnak Lászlóval, és számomra ez az első kiállítás, amelyet egy festőmű­vésszel hozok létre, amely egy szürreális képet kínál a nézők elé. Egy tudatalatti, feletti összesség, amely bár az életről szól, de az álomvilág is nagy jelentőséget kap benne – mesélte Nemes András, aki kiemelte, hogy a kiállításban mindenki azt lát meg, amire képes és amely számára a legjobb.

A kiállítás címválasztása – Tudat alattiban – az alkotásaik emberközpontúságából fakad. Nemes András Csaba szobraiban szinte mindig jelen van az ember, míg Vajna László Károly festményein visszatérő motívum az ember, mindenféle formájában.

– A művész bármit is próbáljon alkotni, csakis a saját énjén keresztül megszűrve tudja közvetíteni. Tudatosan próbáljuk tudatalattinkat megfúrni, hogy felszínre kerüljön az a valami, ami képzőművészeti értéket képvisel – emelte ki Vajna.

A laikus műkedvelő, aki a kiállításra látogat, a műalkotás előtt próbáljon megszabadulni bármiféle elvárástól, figyeljen ugyanolyan mértékben önmagára, mint az alkotásra, engedje szabadon az alkotás által előidézett érzelmek áramlását – árulták el tanácsként az alkotók.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük