Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Saját honlapot készítenének

Saját honlapot készítenének Kultúra

Bár a járványhelyzet következtében tavaly a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum jó ideig zárva volt a nagyközönség előtt, az intézményben nem állt le a munka, osztotta meg lapunkkal dr. Dimény Attila múzeumigazgató.

Hirdetés
Hirdetés

„A bezártság alatt több időt fordíthattunk a háttérmunkákra, digitalizáltunk, tudományos dolgainkat ráztuk helyre, tanulmányokat készítettünk, emellett feltettük a Facebook-oldalra az intézményünkben 2007–2014 között rendezett három, polgári kultúrával kapcsolatos időszakos kiállításról készített összeállítást és egy megemlékezést” – sorolta az intézményvezető. Mindezek mellett a Céhtörténeti Múzeum szimpatizánsai Facebook-oldalon Dimény Erika múzeumpedagógus a gyerekeket alkotásra, a felnőtteket keresztrejtvény-fejtésre invitálta, mely tevékenységek népszerűnek bizonyultak. „Emellett a kényszerszünet idején online-konferenciákon vettünk részt, a nyolc földszinti kiállítótermet is felújítottuk, illetve hat időszakos kiállítást is rendeztünk”, sorolta.

2020-ban mintegy 3000, jellemzően kis csoportokban érkező látogatója volt az intézmény állandó és időszakos tárlatainak, „ami a járványhelyzetre való tekintettel nem rossz”, nyugtázta Dimény Attila. Hozzátette, idén ott folytatják a történetet, ahol abbamaradt. „Március 14-én megnyitottuk az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelgő 32. ünnepi tárlatot, amelyet örömünkre sokan látogatják. Áprilisban látnánk hozzá az emeleti kiállítótermek felújításához, emellett a Zsuzsi és Andris népviseletben című babaméretű népviseleti kiállítást is felújítanánk”, hangsúlyozta. A többi állandó kiállításhoz hasonlóan utóbbi tárlatot is interaktívvá tennék, jelenleg ezen is dolgoznak. „Lévén, hogy az utóbbi időszakban egyre több román anyanyelvű látogatója van az intézménynek, számukra is készítettünk kérdőíveket az állandó kiállításokhoz, bevonva őket az interaktív tárlatlátogatásba”, tette hozzá.

Terveik szerint az említett felújítások befejeztével, júliustól folytatnák az időszakos kiállítások sorát. „Júliusban az Incitato művésztábor zárókiállításának adnánk helyet, augusztusban Vetró Bodoni Zsuzsa-emlékkiállítást, októberben a Deák-házaspár (Deák Barna és Deák M. Ria – szerk.), míg novemberben Sárosi Csaba grafikus évfordulós kiállítását tervezzük”. Az intézményvezető hangsúlyozta, bár nyilván szeretnék, hogy a dolgok menete visszazökkenjen a normális kerékvágásba, az online tevékenységet sem hagyják abba. „Az online múzeumpedagógiai, illetve a kiállításokat népszerűsítő tevékenységet is folytatjuk az intézmény Facebook-oldalán, emellett egy saját honlap készítésén is dolgozunk, amelyen a digitalizált tartalmak a nagyközönség számára is elérhetővé válnak – summázott.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük