Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Látvány, zene, hang, gondolat

Látvány, zene, hang, gondolat Kultúra

A megyei tanács égisze alatt működő Kovászna Megyei Művelődési Központ (KMMK) szervezésében október 8–10. között sikeresen lezajlott a Visor fotófesztivál 2. kiadása, mely szerves része a Székelyföld Napoknak.

A fesztivál magába foglalt több kiállítást, műhelymunkát és vetítést, de elsősorban azt a célt tartotta szem előtt, hogy az amatőr és profi fotósoknak alkalmat teremtsen a találkozásra, kapcsolódásra, fejődésre, illetve a különböző programpontokon a zene, a képzőművészet és az irodalom a látvánnyal való szövetkezésére is mindnyájunk gazdagodása érdekében.

Hirdetés
Hirdetés

Az idei Visor fő meghívottja Vancsó Zoltán szabadúszó fotográfus, fotóriporter és fotóiskola-alapító, működtető volt. Az általa vezetett műhelymunkával kezdődött az idei fotófesztivál, és azzal folytatódott másnap is. Kevésbé technikai, inkább szemléletbeli, elmélyülésre biztató irányítást kaphattak a résztvevők, akiknek nyitottságát, érdeklődését, számbeli túljelentkezését jólesően vette tudomásul a meghívott.

A szombati eseménysort szintén az ő főtéri, szabadtéri egyéni kiállítása nyitotta meg, amelyen Szebeni-Szabó Róbert méltatta a fotókat. A közösségi média posztjaiban túlburjánzó zajos látványvilág kikapcsolásával elérhető az a csönd, amelyben meghallhatók a képek finom zajai: egy elcsattanó csók, egy mankó finom koppanása a kövezeten – nyújtott támpontot a befogadáshoz Szebeni. A képekhez kapcsolt irodalmi idézetek további gondolati mélységet nyitnak a szemlélőben. A szombat, illetve vasárnap délutáni egyórás vetítések, mozifilmekké összeálló képsorok, egymásba áttűnő fotók, a megfelelő zenei aláfestéssel szintén egy-egy téma – a „szándéktalan fény”, illetve a „nemlét és örökkévalóság” – ezer árnyalatát mutatták meg.

Különös elevenséget kölcsönöznek a főtérnek a Visor fotókiállításai. Nemcsak Vancsó Zoltán képei gondolkodtatnak el, hordoznak terek, síkok, helyzetek és érzelmek között, hanem a székelyföldi fotóklubok szemléje, illetve közös kiállítása is, amelyet a fotósok közösségben gondolkodásra való igénye hívott létre. Imreh István, a KMMK igazgatója további együttműködésre, közös képzésre, egyesület alapítására, pályázásra biztatta a kiállítókat, az intézmény részéről mindehhez támogatást ígérve.

Vargyasi Levente, a Visor projektfelelőse elmondta, idén először – a Székelyföld Napok tematikájához igazodva – meghatározták a beküldendő munkák témáját, ez pedig: A férfi mint családfő, mint a nő társa, mint példakép, az erő jelképe. A 86 beküldött fotó mind másképpen értelmezi, közelíti meg ezt a témát, de közös bennük, hogy az alkotás, a felfedezés örömét közvetítik a nézőknek. Azáltal pedig, hogy szabadtéri kiállítást rendeztek belőlük, sokkal több emberhez eljutnak az alkotások, még így a pandémia idején is – emelte ki Vargyasi.

A fotófesztivál programjában két további kiállítás is szerepelt: a Magma kiállítótérben Várnagy Tibor Fotoessentials – Kamera nélkül készült fotográfiáinak tárlata és Mira Mirincas Wabi-sabi címet viselő gyűjteménye.

A Visor szervezésében idén partner volt a Magma Kortárs Művészeti Központ, a Liszt Intézet, Művész Mozi, Kónya Ádám Művelődési Ház, Sepsiszentgyörgy önkormányzata, a Székely Nemzeti Múzeum, a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem és a Tein teázó.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük