Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az erdélyi képzőművészet keresztmetszete

Saját gyűjteményét bemutató tárlattal zárja az évet az Erdélyi Művészeti Központ. Az idei utolsó kiállítás megnyitóját péntek este teltház előtt tartották.

A kiállított anyagot ezúttal ketten válogatták, Vécsi Nagy Zoltán és Madaras Péter, munkájuk nyomán több mint hetven alkotás látható. Kiemelten odafigyeltek a háromszéki alkotókra, de a válogatás tulajdonképpen egyfajta szubjektív keresztmetszete az 1945 utáni erdélyi magyar művészetnek.

Sztakics Éva Judit alpolgármester köszöntőjében Sepsiszentgyörgy gazdag kulturális életére hívta fel a figyelmet, 2018 fontosabb eseményeit sorolva mutatott rá, hogy az EMŰK is fontos szerepet tölt be a város és a régió művelődési életében. Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója is kiemelte, hogy az EMŰK nemcsak hét bő esztendőt hagy maga után, hanem méltán kivívta az erdélyi képzőművészeti élet elismerését. Sokan figyelik, követik azt, ami Sepsiszentgyörgyön az EMŰK-ben történik, és nem az irigység, hanem a büszkeség a meghatározó, mondta. A pénteki tárlatnyitót a Vox Humana kamarakórus fellépése koronázta meg, a kiállítás anyagához igazodva négy kortárs művet adtak elő.  

– Idén Kolozsváron, Temesváron és Kecskeméten is bemutattuk az EMŰK anyagát, úgy gondoltuk, az ünnep előtt itthon is legyen egy olyan kiállításunk, amely megmutatja, hogy a tárlatok szervezése mellett milyen hozadéka van tevékenységünknek – mondta el kérdésünkre Vécsi Nagy Zoltán, az intézmény vezetője, aki arról is beszélt, hogy a felajánlások mellett vásárolnak is műveket; közelebbi terveik között szerepel olyan kiállítás is, amelyben az így megszerzett alkotásokat mutatnák be a nagyközönség előtt. Jelenleg kétszáz darabos gyűjteményük van, ennek mintegy harmadát lehet megtekinteni a tárlaton. A kiállítás 2019. március 15-ig látogatható.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük